Външни публикации

Как се берат дървета по модерен начин?

Имате овощни или маслинови дръвчета и всяка година, щом дойде време за събиране на реколтата, се чудите как да се справите. Питате се няма ли по-бърз, модерен и лесен начин да се погрижите за плодовете и маслините, които отглеждате, без да използвате ръчния метод за събиране и без да се налага да наемате сезонни работници.Всъщност, на пазара се предлагат уреди за събиране на реколта и просто трябва да се запознаете с характеристиките им, за да откриете най-подходящия за вас модел.

Какво представляват уредите за събиране на реколта?

Най-общо казано, това са специални уреди, които са оборудвани с двигател, дълъг прът и щипка за захващане, която има дизайн, който не уврежда клоните на дърветата. С тях може удобно да събирате реколтата. От вас се изисква да насочите с помощта на пръта щипката към определен клон на дървото. След това машината извършва цялото действие. Тя разклаща клона и зрелите плодове падат в поставените предварително под дървото мрежи.

В търговската мрежа ще откриете машини с електрически или бензинов двигател, а на кой от двата типа двигатели ще се спрете зависи единствено от вас. Това, което ние можем да кажем е, че и електрическите, и бензиновите имат както плюсове, така и минуси. Електрически задвижваните уреди са по-леки, тихи и не изискват да добавяте гориво, за да работят.  Минусите им са, че за да можете да ги използвате, трябва да са включени в електрическата мрежа, което на практика ограничава периметъра на работата им.

Поради това предпочитани са бензиновите уреди за събиране на реколта. Те са по-мощни, но и малко по-тежки от електрическите. Този недостатък обаче е лесно преодолим, тъй като повечето модели се предлагат с удобна презрамка, с която равномерно се разпределя теглото на машината върху гърба на оператора.

Защо да използвате машини за брулене на клони?

Един от най-големите плюсове на тези уреди е, че с тях се работи изключително лесно, плодовете и ядките се събират бързо и, най-важното, не се е налага да използвате стълба, за да достигнете до най-горните клони.

Имате ли подобен уред под ръка, ще съберете реколтата си от 3 до 4 пъти по-бързо в сравнение с ръчния метод. Ако градината ви не е много голяма, може да се справите сами или само с помощта на семейството си.

За какво и как да използвате уредите за събиране на реколта?

Този вид уреди за брулене на клони са предназначени за събиране на реколта от плодове, ядки и дори маслини. Те деликатно захващат клоните на дърветата и при работа с тях няма опасност да  нараните кората на дървото или да счупите някой от клоните му. А тъй като разполагат с прътове с дължина от 1,8 до 3 метра, не се налага да използвате стълба, за да достигнете плодове от най-високите клони.

Използването на уредите е изключително лесно. Просто преди да започнете работа, трябва да подкастрите най-ниските клони на дърветата, за да ви е по-удобно да работите. Следващият етап на подготовка е да поставите подходяща мрежа, в която да падат плодовете или ядките, за да не се наранят. Щом приключите с подготовката, взимате машината, включвате я и започвате с бруленето.

За какви градини са подходящи тези уреди?

Всъщност, няма конкретни препоръки за използването на машините, но според експертите уредите за бране на реколта са по-подходящи за домашни овощни и маслинови градини или за градини със средни размери. С тях, както няколко пъти споменахме, се работи бързо, икономични са и не се изискват специални знания или голяма физическа сила, за да се използват. Освен това спестяват много време. Ще се изненадате с колко малко усилия ще приберете цялата реколта.

Ако търсите решение за голяма овощна градина, по-добрият избор биха били самоходните машини, задвижвани от трактори. Те са много по-мощни и ефективни. Техен недостатък е цената им. Това ги прави икономически неизгодни за приложение в по-малки градини.

Back to top button