Регион

Тракийци на поклонение на Петрова нива

Представители на тракийски дружества в Хасково и региона ще участват в националния тракийски събор-поклонение на Петрова нива.

Под почетния патронаж на президента Румен Радев там с тържествена заря-проверка ще бъде отбелязана 118-ата годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Традиционни организатори на събитието са община Малко Търново и Съюзът на тракийските дружества в България, каза председателят на Тракийското дружество в Хасково Кирил Сарджев.

Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци ще бъде отслужена в храма-костница „Св. Петка“, издигнат в близост до паметника в местността Петрова нива.
В програмата на честването са включени научна конференция на тема „125 години организирано тракийско движение в България“, посрещане на участниците в похода „По стъпките на преображенци“, награждаване на лауреатите от петия фолклорен конкурс „Хайдушка и комитска песен“.

Преди месец представители на читалище „Тракия 2008“ и на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково посетиха паметни места в Странджа и се преклониха пред паметта на героите на Илинденско-Преображенското въстание. Групата поднесе цветя на мемориала и на костницата на войводата Георги Кондолов, живял в Хасково, припомня Haskovo.info.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Разбирач
Разбирач
23.08.2021 13:02 13:02

Комунистите са на поклонение,тия олигофрени са превзели всичко.

Back to top button