Хасково

Глобяват ТЕЦ-а в Димитровград. Сигнали за миризма на фекалии в Хасково

На ТЕЦ „Марица-3“ в Димитровград предстои да бъде наложена глоба, съобщиха за Haskovo.info от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково.

В периода 20 – 23 септември експерти от екоинспекцията са извършили проверки на централата, при които се е установило, че единият от комините изпуска изгорели газове в нарушение на комплексното разрешително за работа. Санкцията е от 10 000 до 500 000 лв., като размерът й предстои да бъде определен от проверяващите.

Haskovo.info припомня, че на 21 септември от община Димитровград изпратиха поредно писмо до РИОСВ заради зачестилите замърсявания на въздуха и многобройни сигнали от граждани. През следващата седмица предстои работна среща с цел преразглеждане условията по издаденото Комплексно разрешително за работата на предприятието и внасяне на необходимите промени. От оператора ще бъде изискано да предложи мерки за отстраняване на всички технологични, производствени и други фактори, водещи до замърсяване на околната среда, допълват от РИОСВ.

Тази сутрин читатели на Haskovo.info пък сигнализираха за миризма на фекалии в Хасково. След проверка от РИОСВ съобщиха, че най-вероятно причината е торене и разораване на земеделски земи в близост до Хасково.

4 коментара

  1. Миризмата на фекалии е от канализацията, в която няма необходимото количетво вода за отичане.

  2. Тази година за пръв път ли горят? Не ми се вярва, освен това миризмата е най-силна покрай реката

  3. Така смърди при торене на нивите с естествена тор. Миналата година по същото време се случи същото. Проблемът едва ли се усеща само в центъра.

    Не е приятно, защото продължава няколко дена, ако вятърът духа все към града. За жалост, няма какво да се направи, защото подобно торене не е незаконно, даже напротив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button