Любопитно

Постоянна експозиция на открито разказва историята на Узунджовския панаир

Постоянна информационна експозиция разказва историята на прочутия Узунджовски панаир, съобщават от община Хасково.

Тя е разположена в двора на църквата „Успение Богородично“ в хасковското село Узунджово. Откриването й е по повод 27 септември – Световен ден на туризма и е по идея на Туристически информационен център в Хасково.

Изложба

12 пана разказват историята и легендите за Узунджовския панаир. Те ще останат в двора на уникалната църква, за да могат хилядите туристи, които посещават църквата, да научат още за историята на тържището.

Узунджовският панаир е най-големият и прочут панаир, провеждан някога на територията на цялата Османска империя. Той е просъществува близо два века. Провеждал се е ежегодно в края на лятото, траел е 40 дни, а търговците, които са се събирали тук са били между 50 000 и 150 000 души.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Офицер от запаса Гинев
Офицер от запаса Гинев
27.09.2021 18:32 18:32

НА Узунджовския панаир е идвал Левски да купува оръжие и барут за делото. Панаирът е бил еквивалент на Пловдивския Панаир,където производители и занаятчии от България ,от Европа и Азия са рекламирали,договаряли и продавали стоки.
Покрай всеки панаир се събират много цигани. Именно в този период са пристигнали цигани от Индия,Египет,Османската империя и от други български и балкански територии.
Всички тогавашни цигани са били мохамедани,тъй като е било престижно и изгодно през турското робство.
По-късно,след освобождението ,част от циганите стават християни ,поради насадената у българите омраза към поробителите и започват да се афишират като ,,Аспарухови Българи“ ..,,Сиви Гълъби“…..,,Стари Българи“…,,Демирджии“ ,но според мащабни изследвания и трудове на именити професори-антрополози,те са си чисти цигани с индийско -египетски гени…

Back to top button