Регион

Иво Димов разговаря с премиера за забавяне на плащания по оперативни програми

Кметът на Димитровград и заместник-председател на Управителния съвет на НСОРБ Иво Димов изрази пред премиера Стефан Янев и министри тревогата на общините от забавянето на плащанията за извършени и приети дейности по някои от оперативните програми.

Той подчерта, че това е блокиране на средства, които при големите проекти, сериозно рефлектират върху работата на общините и на бизнеса. Димов обърна внимание на множеството случаи на различно третиране при налагането на финансови корекции. „Ние не разбираме това безсмислено въртене на публичен ресурс от общините в държавата и обратно, когато става дума за публични проекти“, подчерта Димов и изрази очакването на кметовете да бъде намерена нормална форма на диалог с Управляващия орган на регионалната програма.

Среща

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова сподели, че във ведомството вече е направен частичен анализ на проблемите, с които се сблъскват бенефициентите при работа с Управляващия орган на ОПРР. Предстои поредица от обсъждания с представители на общините, за да бъде изграден изцяло нов модел на оперативна комуникация на публичните бенефициенти с УО на програмата. Целта на тези усилия ще бъде фокусирана върху идентифицирането на текущите проблеми и предприемането на превантивни действия.

На срещата между НСОРБ и правителството бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с подготовката на бюджета за следващата година, готовността на общините за провеждане на предстоящите избори за парламент и президент и неотложните задачи преди началото на зимния сезон.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button