Регион

Свиленград празнува 109 години от освобождението си

109 години от освобождението си празнува Свиленград. На тържествата се очаква да присъства президентът Румен Радев.

По традиция празничният ден 5 октомври започва с тържествена литургия в храм „Св. Троица“ за благоденствието на Свиленград и неговите жители. Общоградският традиционен крос за купа „Пети октомври“, организиран с подкрепата на Ротари клуб – Свиленград, ще се проведе от 11 часа в парк „Младежки“. Традиционното поклонение на връх Шейновец и панихидата на паметника-костница ще се състоят от 15 часа.

От 17 часа в библиотеката се открива изложбата „Небесен гурбетчия“ с документи и ръкописи от архива на поета Ивайло Балабанов, който си замина от този свят през месец юли тази година. Тържествена церемония по случай 109 години от освобождението на Свиленград ще състои от 17:45 часа пред паметника на ген. Никола Иванов.

От 19:30 часа в Спортна зала – Свиленград е концертът „Да послушаме кино“ с участието на Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Васил Петров, Плевенската филхармония с диригент Борислав Йоцов и др.

На 5 октомври Свиленград чества своето освобождение. След края на Руско-турската война от 1878 г. и в резултат на приетите споразумения на Берлинския конгрес същата година, градът остава под турска власт.

По време на Балканската война Свиленград е освободен и преминава отново в пределите на България. Това се случва на 5 октомври 1912 г., след като българската войска превзема връх Шейновец.

Новоосвободеният град се радва за кратко. Той е разорен и опожарен къща по къща през лятото на 1913 г., когато Турция се намесва в Междусъюзническата война срещу България.

Окончателно градът е освободен в края на септември 1913 г. след като в Цариград е сключен нов мирен договор между България и Турция. Завърналите се негови жители съграждат Свиленград наново.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button