Външни публикации

Кои са автомобилните части, които трябва да подменяме периодично?

Съвременният автомобил представлява сложна система, като само двигателят се състои от множество работещи в синхрон части. Важно условие за дълготрайната и безпроблемна работа на автомобила е редовното му обслужване.

Периодичната подмяна на различни авточасти гарантира вашата сигурност на пътя. Затова трябва да проверявате как работят отделните системи и дали детайлите им са в изправност. Правилната поддръжка изисква своевременна подмяна на различни части по възли и агрегати. Нека видим кои части трябва да подменяме по-често и да се грижим повече за доброто им състояние:

Моторно масло

 

Смяната на маслото става според указанията на производителя, но зависи и от вискозитета, експлоатацията на автомобила, стила на шофиране и пробега. Обикновено се подменя на 10 хил. или максимум 15 хил. км. Заедно с него се сменя и масленият филтър.

Филтри

 

Освен масления филтър, който задължително се сменя със смазочното масло, не трябва да се пренебрегва и смяната на други филтри като въздушен, горивен и филтър купе.

Препоръчва се подмяната на въздушния филтър да става на 10 хил. км, за да се предпазят останалите части на автомобила от праховите частици.

Поради използване на некачествено гориво, горивният филтър се замърсява бързо и ако мръсотията попадне по-навътре в системата, ремонтът ще бъде много скъп. Затова не пропускайте да го сменяте навреме.

Филтърът купе също не бива да бъде подминаван, защото от него зависи какво е състоянието на въздуха в купето.

Компоненти в спирачната система

 

От всички компоненти на спирачната система от особено значение е подмяната на:

●       спирачни накладки

Състоянието им е много важно за функционирането на цялата спирачна система. Накладки имат и водещите, и спомагателните колела. Въпреки че накладките са различни типове, функцията и свойствата им не се различават. Подмяната им може да бъде рентабилна и лесна.

●       спирачна течност

Нивото на спирачната течност трябва да се проверява, а тя трябва да се сменя на всеки 2-3 г. или на 35 хил. км, за да не се достига до прекалено изтъняване на накладките, водещо до други проблеми.

●       жила на ръчната спирачка

Жилата на ръчната спирачка имат свойството да се „разтеглят” през студените месеци и да замръзват. Освен всичко друго, могат да доведат и до износване на накладките, така че не чакайте да се амортизират съвсем, за да ги подмените.

 

Елементи в охладителната система

 

Сред елементите на охладителната система от периодична подмяна често се нуждаят:

●       термостат

Термостатът осигурява достигане на оптимална температура на антифриза и задържането ѝ в необходимите граници – около 90°. Най-често той дефектира, когато се промени работата на чувствителния елемент или ако има някакъв проблем с пружината.

Може да блокира в отворено или затворено положение, което да застраши работата на двигателя. Тогава автомобилът или не загрява, или прегрява. Има случаи, в които е нужно само да долеете до необходимото ниво антифриз и признакът за повреден термостат да изчезне, а друг път смяната му е наложителна.

●       водна помпа

Водната помпа контролира циркулацията на охладителната течност. Ако забележите теч от нея или работи по-шумно от обикновено, вероятно става въпрос за износено уплътнение или ролков лагер. Това и в двата случая означава, че трябва да се подмени.

●       антифриз

Освен че охлажда двигателя, антифризът защитава мотора от корозия. Затова трябва да бъде сменян на 5 г., като се съобразите с вида и модела на вашия двигател.

 

Ангренажен ремък

 

Движението на всеки двигател става чрез ремък или верига. Заради материала, от който е изработена веригата, тя е по-надеждна. Например каучуковият ремък се износва бързо, защото въртенето на двигателя в различни цикли става на високи обороти. Това може да увреди мотора, затова е препоръчително ремъкът да се подменя на 60-80 хил. км, заедно с ролките и шайбите към него.

Акумулатор

 

Всеки акумулатор има определен период на експлоатация. Издръжливостта му зависи от вида, съвместимостта с автомобила, съхранението и др.  Най-добре е да проверявате напрежението с волтметър или мултицет веднъж месечно, както и да се уверявате, че е правилно закрепен. Може да поискате тест за капацитета му в сервиз и така да разберете дали е за смяна.

Обикновено трайността на един акумулатор е няколко години, като по-дългият срок е изключение. Практиката показва, че някои водачи сменят акумулатора, когато окончателно откаже да работи, а други го подменят профилактично. Подмяната във втория случай се извършва на 48 до 60 месеца.

Гуми

 

С течение на времето гумите губят качествата си за добро сцепление и спирачната си способност. Смяната им трябва да става на 6-10 г.  или когато достигнат до дълбочина на протектора 1,6 мм, което е минималният безопасен лимит.

Най-добре е да смените наведнъж всички гуми, като е препоръчително да са от един тип и с еднакъв размер.

Бонус: Масло в скоростна кутия

Според едно от последните изследвания, около 90% от износването и дефектите на частите на автоматичната скоростна кутия са следствие от прегряване на трансмисионното масло. Пълната подмяна на автоматиците се извършва със специализирано оборудване в автосервиз на 50-60 хил. км пробег, а при механичните скоростни кутии – на 60-80 хил. км.

Автомобилът ви винаги ще има нужда от поддръжка и ако инвестирате за периодичната подмяна на частите му, ще спестите време и средства за по-късни ремонти.

 

Back to top button