Хасково

РИК – Хасково определи подвижните секции в 5 общини и къде ще се гласува машинно

Районната избирателна комисия в Хасково определи броя и съставите на подвижните секционни избирателни комисии за парламентарните и президентските избори на 14 ноември в общините Минерални бани, Маджарово, Стамболово, Хасково и Ивайловград.

В община Минерални бани са постъпили 225 заявления за гласуване в ПСИК и от кметството предложиха да бъдат определени 5 такива секции, което беше прието. Една ще обслужва селата Минерални бани, Сусам, Татарево, Брястово, Спахиево, Сираково и Колец, една ще е за Винево и Ангел войвода и по една ще са за Сърница, Караманци, Боян Ботево.

Една ще е подвижната секция за Маджарово, където подадените заявления са 49. В Стамболово заявленията са 247, а подвижните секции ще са 4. В община Хасково са подадени 33 заявления и ще има една подвижна секция. 12 са заявленията в община Ивайловград, където подвижната секция ще е също една.

По време на заседанието членът на РИК Петър Димитров коментира, че фактът, че в общините Минерални бани и Стамболово са подадени изключително голям брой заявления за гласуване в ПСИК, буди съмнение за контролиран, купен вот. „Най-малките общини са поискали най-много ПСИК. Поради това предлагам да уведомим Районна прокуратура – Хасково, която да извърши проверка, тъй като РИК – Хасково, не е разследващ орган, компетентен да извърши такава“, заяви Димитров.

Гергана Бояджиева му отговори, че само високите бройки на ПСИК в тези общини не са достатъчно основание за извършване на такава проверка. Зекие Мурад пък каза, че няма достатъчно основание за извършване на проверка. „Не можем да се мотивираме само с числа“, каза тя, а Добромир Якимов допълни, че тенденцията е низходяща в сравнение с предишните избори.

За Боряна Делчева бройката на гласоподавателите е твърде голяма за едно село. Председателстващата заседанието Десислава Филипова-Рангелова също предложи да се подаде сигнал до прокуратурата във връзка с големия брой заявления за назначаване на ПСИК в общините Минерални бани и Стамболово, но това не се е приело заради липсата на необходимото мнозинство от 2/3.

Haskovo.info припомня, че тече разследване за гласуването с подвижните секции в общините Минерални бани и Стамболово на изборите на 11 юли. Тогава от полицията обявиха, че има данни за престъпление при организацията на гласуването. Проверка е установила, че част от близо 800 заявили желание да гласуват с подвижна кутия, не се намират в страната. В същото време заявленията им не са подадени по електронен път, каквато възможност има. Част от заявилите пък страдали от диабет и високо кръвно, което според полицията не е основание да не могат да стигнат до изборните помещения. Целта била манипулация на вота чрез хартиени бюлетини вместо машинно гласуване. Към 239 от заявленията са приложени решения на ТЕЛК или НЕЛК, а към останалите различни медицински бележки. Към момента се извършват разпити, като няма повдигнати обвинения.

Междувременно от РИК съобщиха, че в 347 секции в Хасковска област ще се гласува машинно. Те бяха толкова и на изборите на 11 юли. По-големите секции, където ще има по две машини са 50, като на последните избори бяха 28.

Секции с машинно гласуване

Секции с 2 машини

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button