Любопитно

Награждават с орден музикална педагожка от Свиленград

Свиленградчанката Виолета Карапеева да бъде наградена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен за значимия й принос за развитието на културата и изкуството предлага министерски съвет на президента.

Предложението е на Министерството на културата. Дългогодишен диригент на народния хор „Станко Панайотов“ при читалище „Просвета“, популярната музикална педагожка е натрупала над 60 години творческа дейност. През 2002 г. тя създава камерна група за автентичен и обработен фолклор към читалището и е неин ръководител до 2012 г. Основава и ръководи Детска фолклорна група „Тракийска китка“, която получава висока оценка и заслужени отличия, последното от които е на Haциoнaлния дeтcĸи фoлĸлopeн ĸoнĸypc „Opфeeвo извopчe“. Тя възпитава естетически вкус, вдъхновява децата и много от нейните възпитаници поемат професионалния път на музиката.

Карапеева поставя началото на богата етнографска сбирка в родното си село Мезек, възстановява тамошните певчески традиции.

Като ръководител на певчески формации Виолета Карапеева не веднъж получава диплом „За съществен принос при съхраняване и развитие на българските традиционни народни изкуства“ и други награди – признание за нейния принос за съхранението и популяризирането на родния фолклор.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button