Външни публикации

Ловът като хоби. Какви приспособления ни трябват?

Не всяко хоби изисква инвестиции и сериозна подготовка. Това обаче не се отнася за лова. Дори и участието в дружинка за преследване на дивеч да е епизодично занимание в свободното време, то изисква натрупване на съответните знания, умения и приготовления.

Няма как да използваш старата пушка на вуйчо си, да облечеш износен анцуг и да отидеш в гората. Всъщност, възможно е да се действа точно така, но е меко казано несериозно, а и най-вече неразумно. Дори и да става дума за хоби, ловът изисква подготовка, която стартира с преминаване на курс за безопасно боравене с оръжие. Обучението има теоретична и практическа част, след което се полага изпит и по двете линии. Ако той е успешен, може да се издаде разрешително за притежаване на огнестрелно средство. Избор на оръжие за лов също трябва да се прави с ясната идея каква е неговата далекобойност и за какъв вид дивеч е подходящо. А освен това, един участник в такъв излет трябва да се снабди с още редица приспособления и аксесоари, които са не само екстра, но и необходимост.

Какво помага за подобряване на успеваемостта при преследване на дивеч?

 

Първокласната пушка е най-важното условие за постигане на желаните резултати по време на излет. Има и други начини да се доближим до успеха при излет с ловната дружинка. Можем да разделим различните приспособления за лов според тяхното предназначение:

Уреди за подобряване на видимостта и точността

Ловецът в най-голяма степен се интересува от това как да подобри точността си при стрелба и съответно – резултатите. Това зависи от далекобойността на оръжието, но и от прицелването. А то може да се подобри значително с използване на оптични устройства за по-добра видимост. Висококачествената оптика е от ключово значение за все повече хора, които практикуват това хоби. Поставянето на оптичен мерник е от особено голямо значение при стрелба от голямо разстояние.

А още преди да бъде произведен първият изстрел, трябва да се направи максимално добър оглед на местността. Наличието на бинокъл в раницата на ловеца е признак на отговорно отношение в тази посока. Освен това, при лов в тъмните часове на денонощието се използват очила за нощно виждане.

Примамки

Примамките също могат да помогнат за повишаване на успеха при излет в гората. Поставянето на мюрета под формата на реалистично изглеждащи изкуствени патици например е сполучлив метод, макар и не всеки да е привърженик на тази тактика. Някои опитни ловци не я използват, а предпочитат да включат в играта кучета гоначи.

Предпазващи приспособления

Предпазните приспособления заслужават повече внимание, отколкото обикновено им обръщат неопитните участници в преследването на дивеча. Използването на антифона при стрелба без съмнение защитава слуха ни – всички сме наясно колко високи децибели възпроизвежда един изстрел с пушка. Защитните очила пък помагат в различни ситуации – както при много ясно и слънчево време в края на лятото, така и при плътна снежна покривка през зимата. И при двете положения очите имат нужда от допълнителна предпазна мембрана както за защита, така и за по-добра видимост.

Аксесоари за удобство по време на лов

А аксесоарите за удобство вече дават възможност да си спестим умората и натоварването при излет, който продължава няколко часа, понякога и половин денонощие. Защо пък в раницата да няма сгъваемо столче, което да използваме в по-спокойните моменти, докато чакаме да се появи дивечът? Или пък да поставим стойка за стрелба, която да ни улесни и да отнеме част от физическото натоварване? Важно е да не се лишаваме от приспособления, които ни дават възможност за по-удовлетворяващо преживяване.

Какво трябва да включва облеклото на ловеца?

 

Екипировката за излет в гората е въпрос, към който трябва да се подходи сериозно. Качественото облекло не само дава по-комфортно усещане по време на лов, но има важна роля по отношение и на сигурността, и на успеваемостта. Подборът на дрехи и обувки е важен за всеки участник в преследването на дивеч. Ловното облекло трябва да бъде удобно, да не създава затруднения при движение и да не вдига много шум. Към задължителните обувки (ботуши) с твърда подметка, връхна дреха, която се облича над ризата, и панталони, не трябва да се подценяват и останалите елементи на ловното облекло:

  • Ръкавици;
  • Колан;
  • Шапка;
  • Елек;
  • Чорапи;
  • Термобельо.

Не трябва да се приема за издребняване това, че се изреждат подобни детайли. Има значение какво бельо и чорапи ще се подберат за лов, особено когато говорим за най-студените месеци – все пак един излет в гората продължава няколко часа, а измръзването не само повлиява на резултатите и на удоволствието от хобито, но може да има и далеч по-неприятни действия. Затова и снабдяването с ръкавици и шапка за зимата също са елементи, които не трябва да се забравят.

Изобщо, всеки детайл е важен. Може би липсата на някое от споменатите приспособления няма да е решаващо в определена ситуация, но в друга пък ще изиграе значима роля. Колкото повече помощни аксесоари включите, толкова по-добре, но все пак трябва да се оптимизира максимално товарът по време на лов, защото и претрупването може да има негативен ефект.

Back to top button