Хасково

Студент настоява всички общини да отбелязват гибелта на Левски на 18 февруари

Студентът по История и геополитика на Балканите в СУ „Св. Климент Охридски“ Антон Атанасов е изпратил в понеделник отворено писмо до кметовете на 10 общини в Хасковска област.

Той настоява гибелта на Васил Левски да бъде отбелязвана на исторически вярната дата 18 февруари, а не 19 февруари. Антон заяви на пресконференция, че вече повечето историци са се обединили около виждането, че коректната дата е именно 18 февруари. Най-вероятно при смяната на календара през 1916 г. е допусната техническа грешка и така се е стигнало до объркването, посочи студентът.

Антон Атанасов
Антон Атанасов

Haskovo.info припомня, че през 2019 г. той инициира конференция на тема „Съдбовните дати на България – истини и заблуди“ в областната администрация в Хасково. В резултат на нея през 2020 и 2021 г. община Хасково вече отбелязва годишнината на 18 февруари. Той посочи, че редица общини в страната отбелязват гибелта на коректната дата, сред тях са Карлово, Велико Търново, Добрич, Пловдив.

Антон изпраща писмата до общините сега, когато се изготвят културните календари за следващата година. Неговата амбиция е Хасковска област да се превърне в първата в страната, където всички общини ще отбелязват гибелта на Апостола на 18 февруари. Така по неговите думи ще се възстанови историческата справедливост.

Отворено писмо

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Класик
Класик
01.12.2021 17:31 17:31

Добро начинание!

Back to top button