Хасково

Проверяват търговците на риба за Никулден, заловиха бракониери в Хасковско

В навечерието на Никулден – 6 декември от ИАРА – Хасково вече започнаха проверки на търговците на риба и рибни продукти.

Следят се търговските и рибностопанските обекти, както и тържищата за търговия с риба. Проверки има и по водоемите. Глобите за риба без документи за произход са от 1 000 до 2 000 лв. Има и санкции за неправилното й транспортиране. Глобата за бракониери с мрежи, транспортирането им и за нерегистрирани стопанства са до 3 000 лв. От 2 декември проверки започват и от Агенцията по храните.

От ИАРА – Хасково допълниха, че през ноември вече има заловени бракониери с мрежи и лодка на язовир „Ивайловград“. Днес също има сигнал за бракониери на язовира.

Съвети на ИАРА към потребителите за закупуване на прясна риба:

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо. БАБХ призовава потребителите да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button