Хасково

Всички ученици се връщат в класните стаи от понеделник

Всички ученици от 1 до 12 клас се връщат в класните стаи от понеделник, 6 декември, съобщават от здравното министерство.

Учениците се връщат в клас при тестване веднъж седмично, съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който по-късно издаде и заповед – ТУК. Епидемичната ситуация, по думите му, позволява връщането на децата в клас, а и броят на заразените непрекъснато намалява.

„Регистрираната заболяемост при деца под 18-годишна възраст е изключително ниска и резултатите от тестването на децата от 1 до 4 клас, което се провеждаше в училищата през предишните две седмици, сочат изключително нисък ръст на положителни резултати“, поясни здравният министър. Именно затова и експертите препоръчват тестването на учениците да се прави в началото на всяка седмица. Министър Кацаров уточни, че учителите, които не са се ваксинирали, ще продължат да бъдат тествани два пъти седмично.

Здравният министър посочи, че МЗ е осигурило щадящи тестове, въпреки че по принцип няма такова задължение. „Вчера направихме допълнителна поръчка, извън това, което е договорено. Съгласували сме с МОН наличните количества. Те позволяват от понеделник всички деца в страната да тръгнат на училище“, посочи д-р Кацаров. Договорените тестове са достатъчни поне до средата на януари 2022 г. Във всички общини, в които заболяемостта е над 250 на 100 000 души население децата ще се тестват.

8 коментара

 1. Какво значи всички? Моите деца не се връщат в клас, защото отказвам да дам съгласие. Не искам да бъдат тествани , нито със слюнка ,нито без слюнка ,нито в ануса. Лошо е ,че повечето родители пуснаха децата при тези условия. След време ,когато ви кажат ,че трябва да ги ваксинирате ,за да присъстват в училище, да не забравите да го направите, защото ви пречат в къщи. За да не успеете да отидете на фитнес или че имате повече сърболе… . Вижте какво става по далече от носа ви.

 2. Какво значи всички? Моите деца не се връщат в клас, защото отказвам да дам съгласие. Не искам да бъдат тествани , нито със слюнка ,нито без слюнка ,нито в ануса. Лошо е ,че повечето родители пуснаха децата при тези условия. След време ,когато ви кажат ,че трябва да ги ваксинирате ,за да присъстват в училище, да не забравите да го направите, защото ви пречат в къщи. За да не успеете да отидете на фитнес или че имате повече сърболе… . Вижте какво става по далече от носа ви.

  1. Шизофренията, Весела – Таня, е сериозно заболяване. Във Вашия случай обаче има по-сериозен проблем и той е невежество, водещо до чувство за значимост. Прекрасно е обяснено от психолозите. А решението Ви децата да не ходят на училище, защото се налага да плюят в името на здравето на останалите хора, е меко казано глупаво.

   1. Всеки има право на мнение ,а тези заболявания нека ги оставим на докторите. Защото ,ако не сте доктор е много глупаво да давате диагнози. Това, че не ми се прие името ми в коментар, пробвах с друго. Не значи , че страдам от шизофрения. А ти си слагай ваксините и не се занимавай с мен. Нито искам да коментираш под мое мнение, нито ме интересува твоето. Всеки има глава на раменете и решава за неговите деца.

    1. Всеки има право на мнение за съдържанието на вечерята си. Когато става въпрос за общество и наука на ход са компетентните хора, а не всеки. И след като Вие коментирате, защо другите да не коментират. Това какво Вие искате е валидно отново за вечерята Ви, а не за обществото. Докато не го схванете, няма особен шанс за самото общество.

  2. Що за грозно изказване….май вие не виждате по-далеч от носа си! Съгласието за тест със слюнка не е съгласие за ваксиниране. И да, извиване на ръцете ни са тези тестове и избираме по-малкото зло, но на децата им писна да стоят вкъщи, цял ден затворени пред компютър. Детето ми е в девети клас и си иска в училище, иска си социалните контакти. И ако вие си ползвате свободното време за сърболежки и фитнес, моля, не квалифицирайте всички родители по този начин! Не знаех, че ходенето на училище означава шляене на родители….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button