Хасково

Обсъждат временно спиране на ТЕЦ-а в Димитровград

Временно спиране на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград ще бъде обсъдено най-вероятно във вторник следващата седмица в МОСВ, съобщи директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Хасково Наталия Пачеманова.

Причината е продължаващите превишения на серен диоксид в Димитровград. При едно от последните вчера е направена проверка на централата. Проверяващите се установили, че от сграда с липсваща обшивка, в която се намира котел, безконтролно се изпускат емисии, които обаче не могат да бъдат замерени. Това е в нарушение на комплексното разрешително на предприятието. Издадено е предписание, което трябва да бъде изпълнено до 6 декември. Ако това не стане Пачеманова ще запознае министъра на околната среда със случая и ще предложи временното спиране на централата до отстраняването на проблемите в технологията й.

РИОСВ
Наталия Пачеманова

Пачеманова припомни, че преди заработването на ТЕЦ-а рядко се е случвало обгазяване на Димитровград. От май месец досега обаче превишенията са 29. Издадени са 3 предписания, съставени са 4 акта. Има две наказателни постановления за 30 000 и 4 000 лв., които обаче се обжалват в съда.

Пачеманова коментира, че в Димитровград се наблюдава запрашеност на въздуха, която обаче не се отчита от фините измервателни уреди. По нейните думи замърсяването на въздуха в града може да се дължи и на ТЕЦ-овете в Гълъбово при определена посока на вятъра, и от печките на твърдо гориво през зимата. Според нея обаче временното спиране работата на ТЕЦ-а най-вероятно ще доведе до изчистване на въздуха.

Междувременно на 5 декември от 11 до 15 часа в Димитровград ще се проведе протестно мирно шествие срещу замърсяването на въздуха.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button