Любопитно

Хасковски деца с 5 награди от национален конкурс

5 награди спечелиха децата от хасковската школа по етнография и история при Младежкия център на XXIX Национален ученически конкурс под надслов „175 години от откриването на първото класно училище в Копривщица от Найден Геров“. От школата участваха 12 ученици с 8 презентации, 3 реферата и едно есе.

Първо място за презентацията „Народни празници в село Злато поле“ и право да кандидатства за едногодишна стипендия по програмата на МОН за насърчаване на творческите способности на децата завоюва Теодор Генадийев Атанасов, ученик от 8 клас в ПГДС „Цар Иван Асен II“. Трето място за презентацията „Огнища на знания и духовна пробуда в Хасково“ спечели Теодор Любомиров Георгиев в 7 клас от ОУ „Св. Иван Рилски“. Първо място за реферата „Българките в борбите за свобода“ и право да кандидатства за едногодишна стипендия по програмата на МОН за насърчаване на творческите способности на децата заслужи Вяра Иванова Петрова в 8 клас в ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Второ място за есе „Пандемията – криза, предизвикателство, шанс…“ за Александър Тонев Вутов в 11 клас от ПГТ „Александър Паскалев“. Специална награда на Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН за презентация на тема „Народните занаяти – символи на трудолюбието и изразители на естетическите идеали на българите“ получи Иван Красимиров Петков в 8 клас от СУ „Св. Паисий Хилендарски“.

Резултатите бяха обявени от Националния клуб „Родолюбие“, като сред съорганизаторите са Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители, Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Националния дворец на децата, Сдружението на преподавателите по история в България, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей. Целта на конкурса е участниците да покажат своите познания, тълкувания и оценки за събития и личности по предложените тематични акценти от българската история и етнология, като ги разгледат на фона на европейските и световни процеси.

Обявени бяха три възрастови групи: първа – за ученици от 5 до 7 клас, втора – за ученици от 8 до 10 клас и трета – за ученици от 11 и 12 клас. Участниците работиха по форматите: електронна презентация, реферат и есе.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button