Регион

ТЕЦ-ът ремонтира проблемна сграда, предстои засилен контрол след заработването му

ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград е започнал ремонт на сградата с липсваща обшивка с котел, за която беше получил предписание от РИОСВ – Хасково. От дружеството са представили снимков материал, че се работи, като са ангажирани алпинисти.

Това стана ясно на близо двучасовата среща в областната администрация в Хасково с участието на отговорните институции, ръководството на централата и представители на „Дишай, Димитровград“, които вече организираха два протеста за по-чист въздух в града.

От централата отхвърлиха обвиненията, че те са основен замърсител на Димитровград. Те коментираха тъй наречената „роза на ветровете“ – при определени въздушни течение се получава замърсяване от гълъбовските ТЕЦ-ове. Обгазяване на Димитровград е имало и преди възобновяване на работата на ТЕЦ-а, макар и по-редки. От предприятието посочиха, че имат 24-часови замервания, които не показват превишения.

Среща

От 4 декември централата не работи заради планов ремонт, който ще цели да приведе технологията спрямо изикванията на актуализираното комплексно разрешително. Това включва подмяна на дюзи и допълнителна помпа за изчистване на инсталацията. От предприятието признаха, че тази технология е изчерпана и те сега се опитват да изтискат всичко от нея. Целта е при пикови стойности на серен диоксид например да имат методи за влияние. След като са готови от централата трябва да уведомят РИОСВ, че започват работа и тогава ще следват проверки дали са изпълнили последното предписание.

Представителите на „Дишай, Димитровград“ поискаха съвместна проверка с РИОСВ и техен външен експерт в ТЕЦ-а. Според тях това е в полза на предприето, защото ще успокои гражданите. От централата обаче отказаха външен експерт да влиза и да изземва функциите на официалния контролен орган. Те изразиха готовност да допуснат група от граждани с журналисти.

В края на срещата областният управител Минко Ангелов изрази надеждата си, че ТЕЦ-ът ще изпълни ангажиментите си за покриване на изискванията на бъдещето комплексно разрешително, а РИОСВ ще засилят контрола над централата за успокоение на гражданите.

„Всички сме за по-чиста околна среда“, каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда Росица Карамфилова. Тя посочи, че актуализираното комплексно разрешително е с по-строги норми в съответствие с европейското и българското законодателство, които трябва да бъдат изпълнени от ТЕЦ-а.

Директорът на РИОСВ – Хасково Наталия Пачеманова поздрави активното гражданско общество и се ангажира, че със съвместни усилия ще се постигне по-чист въздух за Димитровград.

От „Дишай, Димитровград“ казаха, че имат една цел – по-чист въздух, защото сега вече имало хора, които напускат града. Те определиха срещата като ползотворна, защото са се запознали с някои детайли, както и за намеренията на ТЕЦ-а. Въпреки това оставали много открити въпроси.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button