Любопитно

Фестивал, изложба и издигане на голямата сурвачка в края на седмицата в Хасково

Хасково ще е домакин на Националния фестивал на коледната и новогодишната песен от 17 до 19 декември.

Официалното откриване на фестивала е на 18 декември от 11:30 часа в Младежкия център, където ще е първият фестивален концерт. В него ще участват Детски хор „Орфей“ – Хасково с диригент Елена Цветкова, Хорова школа Свиленград с диригент Кирил Търпов и Вокална формация „Морски песъчинки“ – Бургас с диригент Милена Добрева.

От 15 часа в зала 202 на центъра ще се проведе среща-дискусия на хорови диригенти на тема „Детският хор по време на пандемия – проблеми, идеи, решения“.

От 18:30 часа е вторият фестивален концерт с участието на Младежка формация на Хор на пловдивските момчета и младежи с диригент Борислава Благоева, Вокална формация „Морски песъчинки“ – Бургас с диригент Милена Добрева и Мъжки хор „Стефка Благоева“ – Пловдив с диригент Милка Толедова. Концертите са при свободен вход, като в залата ще бъдат допускани само хора със зелен сертификат.

Фестивал
Катя Демирева и Елена Цветкова

Третият фестивален концерт „С песни край елхата“ е на 19 декември на площад „Свобода“ с участието на Подготвителна формация на Детски хор „Орфей“ – Хасково, Концертна формация на Детски хор „Орфей“ и Вокална формация „Морски песъчинки“.

Покрай фестивала има две съпътстващи събития. На 17 декември от 15 часа пред Младежкия център ще бъде издигната традиционната голяма сурвачка. От 17 часа ще бъде открита изложбата „Рисувам коледна песен“ с участието на Детска вокална група „Орфейче“ – Хасково с ръководител Катя Демирева и Детска вокална група „Щастливци“ – Харманли с ръководител Петя Карабакалова.

Катя Демирева, която е и директор на Младежкия център, коментира, че предстои поредното чудо с шестото издание на фестивала. Директорът на фестивала Елена Цветкова също изрази щастието от провеждането на конкурса. Тя разказа, че хор „Орфей“ ще предложи на публиката една програма, съставена изцяло от песните, които в петте конкурса за нова песен са печелили или наградата на хоровите диригенти, или наградата публиката. За конкурса са написани много нови песни от Любо Денев, Юлиян Слабаков, Десислава Георгиева, Кети Димитрова, Георги Милтиядов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button