Любопитно

Находки от Ивайловград в национална изложба

В Националния исторически музей в София е открита традиционната изложба „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2021“. Така музеят спазва традицията да изпрати годината, като представи на широката публика значимите обекти и находки на отдел „Археология“.

Сред тях е античната и средновековна крепост Балък Дере край Ивайловград. В експозицията са изложени намерените там коланни апликации от епохата на късната античност. Между откритите материали на обекта е и заготовка за изработка на стъклена гривна, което говори за производство на бижута на място от пътуващи занаятчии, обясняват музейните специалисти.

През 2021 г. специалистите от Националния исторически музей са провели редовни археологически разкопки на дванадесет обекта с финансовата помощ на Министерство на културата, средства на местните общини и частни спомоществователи.

Изложбата е отворена за посещения до пролетта на 2022 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button