Любопитно

Хасково някога: Преди 130 г. резултатите от ваксинацията са твърде добри

Ваксинирането на населението е било грижа за властите в Хасково и преди 130 години. За това свидетелства изложението „Състоянието на Хасковский окръг“, представено на редовна сесия на хасковския Окръжен съвет в края на 1891 г.

ХасковоПо това време инфекциозната заболеваемост в страната е висока. Върлуват дизинтерия, вариола, варицела, скарлатина, коклюш, испански грип и други болести. За период от една година са ваксинирани 12 215 деца и 6 216 възрастни, отчита окръжният управител Т. Киров. Резултатите от ваксинацията са твърде добри, 85 на сто са придобили имунитет. Санитарната дирекция разпорежда да се ваксинира цялото население на окръга. Управителят критикува майките, които „давали на кърмачетата обща храна и така влошавали здравето им“.

Две били болниците тогава в окръга, в който влизали околиите Хасково, Харманли и Хаджи Елес (днес Първомай). В Хасково имало окръжен и градски лекар. За една година в трите околии били прегледани 2 042 болни. Окръжният съвет отпускал стипендии на студенти, които следвали медицина в Швейцария и в други европейски страни.

В Хасковска околия тогава живеели 22 724 мъже и 20 684 жени. Грамотни в града били 54 процента от мъжете и 14 процента от жените, а в селата с четмото се справяли една четвърт от мъжете. Училищата в окръга се посещавали от 12 034 деца. За изграждане на нови училищни здания и предвиждане на по-големи суми в общинските бюджети настоявал окръжният управител.

Отчетът прави преглед на земеделието, животновъдството, градинарството, тютюнопроизводството, пчеларството в окръга. Лозята обаче намалели и „затова ще се давим с вина, подсладени с разни шекерени спиртове“, казва управителят. Освен природното богатство от минерални води в окръга се намират каолин, злато, стипца, олово, каменни въглища, но размерът им още не е изучен.

В речта си управникът призовава господата окръжни съветници: „Където и да се обърнете, където и да погледнете, ще си намерите полезна работа. Вам най-много прнадлежи да подобрите положението. Ползувайте се от грешките на миналите окръжни съвети и ги не употребявайте, изучете причините на неуспехите и ги отстранявайте. Учете населението да следи за успехите на околните напреднали народи в кръга на науката, търговията и промишлеността, да им подражава, и Вашата мисия ще бъде с достойнство изпълнена“.

Изложението за Хасковски окръг, съдържащо интересни данни, е отпечатано в отделна книжка. Екземпляр от изданието, което е библиографска рядкост, се съхранява във фондовете на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button