Регион

Ново огнище на птичи грип, унищожават близо 6 000 пекински патици в Жълти бряг

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Вирусът е установен в животновъден обект за отглеждане на пекински патици в землището на село Жълти бряг, община Стамболово. Фермата е разположен в 10-километровата наблюдавана зона, районирана във връзка с огнище на заболяването от края на 2021 година. Положителната проба е констатирана при изпълнението на пасивен надзор в зоната.

Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта. В животновъдния обект се отглеждат около 5 800 патици от различни възрастови категории.

Около засегнатата ферма е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата от община Стамболово – Жълти бряг, Стамболово и Царева поляна, както и хасковското село Книжовник. В 10-километровата наблюдавана зона попадат селата Войводово, Манастир, Малево, Криво поле, Корен, Маслиново, Горно Войводино, Долно Войводино, Малък извор, Голям извор, Кралево, както и кърджалийските – Сестринско, Рудина, Татково, Звиница и Крин.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.
От Агенцията по храните припомнят, че птичето месо и продукти от ферма, в която е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Haskovo.info припомня, че на 6 януари беше ликвидирано огнище на птичи грип в хасковското село Криво поле. Тук бяха унищожени близо 40 000 кокошки.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button