Външни публикации

Мъжка гледна точка: разликите между любов и секс

От праисторически времена жената се терзае с мисли и чувства на несигурност относно намеренията на даден мъж спрямо нея. Е, няма точни сведения през коя епоха точно мъжът се превръща в мистична и неразгадаема фигура, но през последните десетилетия медийните издания, насочени към женската аудитория, правят усилени проучвания, за да разнищят тази кутия на Пандора. Къде подплатено с научни факти, къде напълно спекулативно, такъв тип материали дори и да не успеят да отговорят на въпроса в задачата, поне създават храна за размисъл.

В тази статия ще разгледаме откритията на нашето проучване и ще се гмурнем в необятни теми като различните значения на секса за мъжа и дали сексът в действителност създава чувства на обвързване. Нека видим в следващите редове.

Къде започва сексуалното желание при мъжете?

Разпространено схващане е, че мъжете често се осланят на визуални стимулации, докато при жените ключов фактор за достигане на интимна близост е емоционалното свързване. Но дали това наистина е така?

Проучване от 2019 г. сочи, че реакциите на нервната система спрямо еротични изображения не е свързано с половата идентификация, което означава, че реакциите на мъжкия мозък не са по-силни от тези на женския. 

Въпреки това, научни изследвания показват, че мозъкът все пак отчита разликите между неутрални и сексуални изображения, но любопитен факт е, че реакциите при мъжете намаляват интензитета си, когато наблюдават изображения от един и същ вид. Накратко казано, най-интензивното сексуално желание при мъжа взима връх, когато е срещнат с нови, вълнуващи изображения или преживявания с нови (непознати до момента) партньори.

Това донякъде отговаря на често задавания въпрос защо мъжете обикновено се “заглеждат” по други жени, дори когато са във всеотдайни и здрави връзки. Разбира се, биологията не бива да се приема като оправдание, че не сме лоялни към партньора си.

Сексуалните фантазии на мъжете са по-чести и по-интензивни

Според изследване на Case Western Reserve University от 2001 г., мъжете имат по-чести сексуални мисли и фантазии от жените, което ги подтиква да бъдат по-доминантни и иницииращи в интимните си отношения. 

Не само това, ами и честотата и нуждата от секс е по-висока спрямо тази при жените, което кара мъжете да прибягват по-често до методи на себелюбов, както и да гледат с по-широкоскроено око на магазини като passion.bg. Естествено, склонността на всеки да експериментира с играчки и интимни аксесоари варира спрямо характера, възпитанието, опита и общия мироглед, но интензивните сексуални фантазии, част от мъжката биология, предразполагат мъжете към поемане на нови приключения.

Различните значения на секса при мъжете

Не обичаме да генерализираме, тъй като сексуалните преживявания са строго индивидуални за всеки, но американската сексоложка Amanda Pasciucco е открила няколко основни закономерности, които дефинират какво означава сексът за мъжете. 

Някои мъже използват секса като инструмент за утвърждаване/валидация – обикновено това е най-егоистичното проявление на сексуалното желание, а именно елемента на “завоевание”, което ги кара да се чувстват по-желани. Други използват секса като ска̀ла за измерване на външния си вид и това колко са желани и привлекателни.

Друго значение на секса, разбира се, е начин за свързване и близост с партньора. За разлика от жените, които обикновено се нуждаят от емоционален разговор като метод за предразполагане към интимни отношения, то при мъжете понякога е точно обратното – сексът е това, което ги кара да се чувстват истински близки с някого.

Един от въпросите, които вечно търсят своя отговор, остава защо мъжете изневеряват по-често от жените, и това може да се обясни с нуждата на мъжа да “рестартира” връзката, т.е. да се върне към едни по-семпли отношенията, когато либидото е най-силно. Изневярата рядко е свързана с чувства на неудовлетвореност в отношенията с настоящия партньор, а по-скоро с желанието за сексуално разнообразие, което често се приписва на мъжете.

Автор: https://passion.bg/ 

Back to top button