Хасково

Заупокойна молитва и цветя в Хасково за 149 г. от гибелта на Левски

С възпоменателна церемония-поклонение в Хасково беше отбелязана 149-годишнината от гибелта на Васил Левски.

Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Апостола до СУ „Васил Левски“. Заупокойна молитва отслужиха отец Никола и църковният певец Ивайло. „Левски с живота си плати нашата свобода. Защото вярваше, че тя е най-скъпият дар на света. Само този урок да запомним и да предадем на децата си, ще означава, че сме достойни за саможертвата му и за свободата“, каза в словото си кметът Станислав Дечев. Паметта на Васил Левски беше почетена с падане на колене и минута мълчание.

В церемонията участваха военнослужещи от хасковското военно формирование, духовият оркестър, а ученици от СУ „Васил Левски“ изнесоха поетичен рецитал.

Левски

Васил Левски е посещавал Хасково три пъти. През 1869 година Апостолът на свободата за пръв път идва в Хасково, за да издири по-будните българи и основе таен революционен комитет. Той се среща с бащата на Асен Златаров – Христо, но въпреки помощта му след тридневен престой в града си тръгва огорчен, без да успее да изпълни намисленото.

През септември 1872 г. Дякона отново се завръща, за да запали първите искри на организирания бунт сред поробеното население. Грижите по създаването на бъдещия революционен комитет задържат Левски в града близо седмица. Негов пръв помощник в святото дело и председател на новосъздадената тайна организация става учителят от Централното училище Петър Берковски, когото Апостолът познава още като семинарист в Белград.

Въпреки сериозния удар върху освободителното дело Левски не прекъсва обиколките си из страната и в началото на ноември 1872 г. за трети път идва в Хасково, макар и за кратко. Целта му е да превърне местния комитет в окръжен революционен център и да събере пари за оръжие.

Годишнината се отбелязва днес и в други населени места в Хасковска област. В Свиленград цветя бяха поднесени пред бюст-паметника на Васил Левски в парк „Сухата река“. Поетичен рецитал представиха възпитаници на школата „Млад актьор“ към НЧ „Просвета 1870“. Архиерейският наместник отец Константин и отец Георги отслужиха панихида. Историкът д-р Стефан Димитров от Исторически музей – Свиленград произнесе слово за националния герой.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button