Регион

Откриха нелегални мигранти в автобуси на границата, 11 месеца затвор за каналджия

50 нелегални мигранти са открити при проверката на два автобуса на българо-турската граница, съобщават от МВР.

Днес малко след полунощ на ГКПП „Капитан Андреево“ пристигнал за влизане в страната автобус Сетра с двама турски шофьори. Открити са тайници под стъпалата и над целия таван на автобуса, където били укрити 25 чужденци. Те нямали документи, заявили, че са от Сирия. Нелегалните мигранти и шофьорите са задържани в ГПУ-Свиленград.

Бежанци

При съвместната проверка във въздуховодите на климатична инсталация били отрити 15 чужди граждани, под стълбите на задната врата в автобуса се намирали други 4, а в ниша над предната дясна гума още 6. От установените 25 чужденци имало 17 мъже, 4 жени и 4 деца на възраст от 14 до 16 г.

До момента е установено, че каналджия в Турция наел шофьора на автобуса да превози чуждите граждани нелегално в България, като срещу това му обещал заплащане. Според първоначалните данни сирийците платили предварително по 1000 евро на каналджията, за да стигнат до България. Обвиняемият е задържан до 72 часа.

Към 3 часа на ГКПП „Лесово“ пък е извършена проверка на влизащ автобус Мерцедес с турски шофьор. В специално пригоден тайник в дъното на автобуса били открити 25 чужденци без документи, по техни данни сирийски граждани. Чужденците и шофьорът са задържани в ГПУ-Елхово. Уведомена е прокуратурата. Работата по случаите продължава.

Междувременно от прокуратурата съобщават, че е осъден 39-годишният дрогиран шофьор, който на 10 февруари се опита да преведе през Капитан Андреево двама сирийци без документи – баща и дъщеря. Той е признал вината си по повдигнатите обвинения. Наказан е с 11 месеца затвор и 5 000 лв. глоба, а шофьорската му книжка е отнета за година и половина. Определението на съда е окончателно.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button