Хасково

В Хасково обявиха телефони за търсещи и предлагащи помощ за бежанци от Украйна

Търсещи и предлагащи помощ за украински бежанци могат да се обаждат в Община Хасково и в Областна администрация за съдействие и координиране на действията им.

В общината работи координационен център с денонощен телефонен номер 0884 840 222, съобщи кметът Станислав Дечев. В последните дни Дечев е получил множество запитвания от бизнеса и граждани, които искат да помогнат с настаняването, изхранването и намирането на работа на украински бежанци. Задачата на координационния център ще е да работи и с двете страни – могат да се обаждат както търсещи, така и предлагащи подслон, храна и работа. От снощи в Хасково вече имало настанени семейства с деца в частни домове.

Украинците ще могат да разчитат на медицинска помощ от ДКЦ 1, на правна помощ, както и на психологическа подкрепа от психолозите в община Хасково.

Отделно общината е заявила черноморската си база „Смокини“ пред министерството на туризма за настаняването на бежанци от Украйна. Тя е със 150 легла, но засега към нея няма заявки.

Както Haskovo.info писа, в региона се очаква да пристигнат 25 жени и деца от Украйна, които ще бъдат настанени безплатно в хотелския комплекс край димитровградското село Радиево.

По-късно и Областна администрация – Хасково откри телефон за връзка, на който да се подава информация, свързана с пристигащите в региона бежанци от Украйна. На телефон 0886 62 26 77 всеки ден от 9 до 17 часа може да се подава информация от хора, които желаят да предоставят подслон и дарения. Може да се подават данни за хора, които пристигат в областта или вече са настанени. На телефона ще се приема информация от представители на общински координационни центрове на територията на област Хасково. Информацията се събира с цел постигане на по-добра координация, сътрудничество и взаимопомощ между гражданите и институциите в региона.

Настаняват първите 25 украински бежанци в Хасковско

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ЕДИН
ЕДИН
01.03.2022 11:06 11:06

До Славчо ТЪПОТО,
Славчо защо не пишете едно ОБРЪЩЕНИЕ към онзи ЕВРЕИН Зеленски който е в списъка МАГНИТСКИ като много наши крадци на пари и далаверажии да даде на хората парици а те знаят какво да ги правят…
Славчо и ти си един далаверажия,дай от комисионните поне една трета или ще дадеш едни чорапи които не ги носиш…

ДРУГ
ДРУГ
01.03.2022 11:15 11:15

Помните ли 2014г.помните ли какво правеха бендеровците ФАШИСКИТЕ формирования,помните ли кой стреляше по блоковете и обикновените хора и как палеха РУСНАЦИТЕ като факли?Помните ли кой сложи Зеленски президент?Кой правеше далаверите с Байдън баща и син и удари милиард и осемстотин милиона евро?
КАДЕ БЯХТЕ тогава „хора“

Back to top button