Регион

Протест срещу поскъпването на водата в Димитровград

Група протестиращи се събра в ранния следобед пред сградата на общината в Димитровград.

Недоволството им беше срещу предстоящото поскъпване на водата в Димитровград след закупуването на местното дружество от ВиК – Хасково. Според тях разходите за доставката на вода в Димитровград са по-ниски, както и загубите по мрежата, а на този фон поскъпването е двойно, което според тях е несправедливо. Те настояват институциите да им обърнат внимание. Протестът е подкрепен от граждански сдружения и синдикални организации. Присъстваха и представители от София.

Протест
Иво Димов

При протестиращите излезе кметът Иво Димов, който им каза, че ги подкрепя и припомни, че в последните 3 г. се е борил за плавно поскъпване на водата, а не шоково. Градоначалникът каза, че е провел 10 разговора със служебното правителство, но в крайна сметка законът не позволява да има различни цени в една обособена територия. Досега цената била задържана изкуствено, като себестойността й в момента била около 3 лв.

По думите на Димов ако ВиК – Димитровград не е било продадено на ВиК – Хасково е щяло да се стигне до фалит и спиране на водата в общината. Задълженията на ВиК – Димитровград са близо 800 000 лв. С продажбата задълженията преминават към ВиК – Хасково, както и работещите към водното дружество в Димитровград. Така от 1 април цената на водата в Димитровград се увеличава от 1.86 лв. на 3.52 лв. за кубичен метър.

ПротестУправителят на ВиК – Хасково Божидар Желязков коментира, че законът не позволява да има различни цени в различните населени места. По неговите думи със сегашната цена на тока, тази на водата няма как да е по-ниска.

За последно водата на абонатите в Димитровград е засичана на 15 март, като следващото ще е на 15 април. Половината от новата сметка ще е на старата, а другата част на новата цена.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
tools.eti.pw
tools.eti.pw
01.04.2022 0:53 0:53

tools.eti.pw

Back to top button