Регион

Рибари протестират заради измиращата риба в язовир „Ивайловград“

Рибари и собственици на къщи за гости се събраха на мирен протест заради измиращата риба в язовир „Ивайловград“ край селата Бориславци и Малки Воден.

Това не се случва за първи път, а причината за измирането на рибата е недостатъчното количество вода в язовира, който е част от каскадата „Арда“. Протестиращите определят случващото се като екокатастрофа, която убива и туризма в района.

Протест

Рибата измира заради рязкото оттегляне на водите от язовира, което става в размножителния период. Според протестиращите това е грубо нарушение на Закона за рибарството и аквакултурите. „Язовир Ивайловград е снабден с ВЕЦ и се произвежда електроенергия, бихме искали да има по-добър синхрон между Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите, за да не се случва това нещо за пореден път“, заяви един от организаторите на протеста Кирил Митов. Рибари се опитват да спасят рибата като я пренасят от плитчините до по-дълбоките води.

Протестиращите призовават нивото на язовира по време на размножителния период на рибата да бъде относително постоянно и да бъде въведено минимално допустимо ниво на язовира.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button