Любопитно

Виолета Кунева и Кънчо Атанасов запалиха огъня на „Южна пролет“

Лауреатите Кънчо Атанасов – с пегас от 1975 г. и Виолета Кунева – с наградата от 2020 г., запалиха тази вечер огъня на 50-те Литературни дни „Южна пролет“ пред театър „Иван Димов“ в Хасково.

Литературните дни бяха открити от кмета Станислав Дечев. Той припомни, че тук се провежда единственият национален конкурс за дебютна литература. „Сигурен съм, че след още 50 години Хасково ще продължи да бъде градът на младите поети и писатели, които ще се срещат отново тук. „Южна пролет“ е и празник на всички четящи хора“, каза още градоначалникът.

Огън

В програмата по откриването пред театъра участваха мажоретният състав, хор „Родна песен“ и духовият оркестър. След това в театъра се проведе вечер на лауреатите с участието на квартет „Виолина“ и Атина Нико – пиано. На входа момичета раздаваха значки.

ОгънHaskovo.info припомня, че участниците в конкурса са 45. 27 от дебютантите са в жанр Поезия, 13 са в Проза, Детска литература – 3, Драматургия – 2. Няма участници в жанровете Литературна критика и Киносценарий. Най-младият дебютант е 18-годишната поетеса Анна Яворова от Перник. В същия жанр е единственият участник от Хасково – Станислава-Владимира Станкова.

ОгънВ четвъртък програмата започва в 9:30 часа със засаждане на 50 дръвчета в Алея „Южна пролет“ в парк „Кенана“. В 10 часа в Детския отдел на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ е срещата с Александра Георгиева, която е автор на поредицата за деца „Агата“. Час по-късно в читалня №1 е срещата-разговор на дебютантите с журито на конкурса. В 14:30 часа е предвидена туристическа обиколка на Хасково.

В 16:30 часа в читалня №1 на библиотеката Вал Стоева ще представи „Да отгледаш читател. Наръчник за родители“ от Алисън Дейвид. От 17:30 часа в театъра Мира Добрева ще представи „Столетниците – благословия или орисия“. „Поетически двубой“ с автор и водещ Петър Чухов започва от 19 часа в театъра. В творческата вечер ще участват музиканти от школа „Манол Иванов“ към хасковското ОНЧ „Заря – 1858“: Атина Нико – пиано, Джон Ха Парк – цигулка, Никола Кръстев – китара, Мартин Иванов – китара, Николай Златков – акордеон.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
VooDoo
VooDoo
28.04.2022 19:41 19:41

Огъня дето гори е с газ,нали? А газа Руски ли е? Все пак имаме само 17%в резерва за цялата страна!

Back to top button