Хасково

Рамазан Байрам е. Празничните молитви отново в джамиите

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам, наричан още Шекер Байрам.

През последните две години заради пандемията молитвите бяха на открито в парк „Ямача“. Днес вярващите се върнаха в джамиите, които се оказаха тесни и имаше много, които се молеха отвън. Едната молитва беше по изгрев слънце, а другата – малко преди 7 часа. Пожелаха си спокойствие и мир, както и по-малко кризи по света.

ПразникСлед края на молитвата мъжете се прибират по къщите си, където жените са приготвили сладка почерпка. Празникът е посветен на приключването на постите по време на свещения месец Рамазан. Рамазан байрамът се празнува 3 дни и се ядат предимно сладки неща – бонбони, баклава и локум.

ПразникНа самия празник децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях. Това е характерно за всички мюсюлмански празници. Семействата се събират заедно и близките си ходят на гости. След отпадането на ограниченията заради коронавируса се очакват повече гости от Турция и Западна Европа.

В Хасково вече се оформя традиция за провеждането на Кафе на толерантността, когато след сутрешните молитви заедно на една маса сядат мюфтията и православен свещеник.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Българин
Българин
02.05.2022 9:03 9:03

Честит празник на всички празнуващи!

Back to top button