Любопитно

Показват щит от Сакара на национална изложба

Щит от гробница на военен командир от гарнизона на стратегическа крепост на връх Вишеград в Сакар планина е сред артефактите, показани на изложбата „Доспехите на тракийските воини“ в София. Тя е уредена от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките съвместно със Софийския университет и с подкрепата на Министерство на културата.

Гробът на военния командир на най-високия сакарски връх е датиран от средата на ІV в. пр. Хр. Експонатът е така нареченият хоплитски щит, с който се сражавали и храбрите спартанци. Диаметърът му е 98 см, тежи около 6 кг. Тялото на щита е било изработено от дърво и облицовано с кожа и метал. Войниците са се подреждали един до друг, така се образувала плътна стена от щитове, с които прикривали както себе си, така и стоящия до тях.

Този щит засега е единствен от Тракия, казват експертите. Изложбата представя над 120 експоната, които илюстрират богатството, многообразието и майсторството при изработването на едни от най-интересните предмети на тракийското въоръжение. Тя е отворена за посещения до 30 ноември 2022 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button