Любопитно

Канят ученици на конкурс за 110 г. от Балканските войни

Съюзът на тракийските дружества в България и Тракийският научен институт канят ученици да участват в конкурс за литературни творби и рисунки на тема 110 г. от началото на Балканските войни, които слагат съдбовен отпечатък върху развитието на българския народ и държава, съобщи Кирил Сарджев, председател на Тракийското дружества „Георги Сапунаров“ в Хасково.

Целта на конкурса е да насърчи младите хора да направят проучване на събития от местната и националната история, на паметници и исторически местности, на изявени фигури и обикновени хора, свързани с борбата на тракийските българи за национално освобождение и обединение, съдбата им на бежанци, намерили подслон в майката-родина, но запазили спомена за родния край и родовия си корен.

Поканата е адресирана към ученици на възраст от 14 до 19 г. от всички училища в страната и в чужбина. Носителите на награди ще бъдат определени от компетентно жури. Критерии за оценяване ще бъдат историческите познания, езиковата култура и стил, авторският подход.

Първото сражение в Балканската война става на връх Шейновец на 5 октомври 1912 г., припомня Haskovo.info. В него загиват 14 от охраняващите войници от 30-и Шейновски полк, дал името на върха.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button