Хасково

72 не се явиха на матурата по български език в Хасковска област

72 абитуриенти не са се явили на държавния зрелостен изпит по български език и литература в Хасковска област, съобщиха за Haskovo.info от Регионалното управление на образованието.

От 8:30 часа 1 384 зрелостници работят върху матурата в 25 училища в региона. Първоначално заявления за матурата подадоха 1 530 абитуриенти, като до изпита бяха допуснати 1 456.

Матура

Между две различни теми избират абитуриентите тази година на матурата по български език и литература в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Темата на интерпретативното съчинение на изпита е „Споменът – скръб и утеха“ по стихотворението „Аз искам да те помня все така“ на Димчо Дебелянов, а на есето – „Тежестта на думите“.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

Вторият задължителен изпит ще се проведе на 20 май също от 8:30 ч. За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

От 26 май до 1 юни са допълнителните матури по желание.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button