Външни публикацииРегион

За първи път: Обучение за дрогеристи стартира в Димитровград

За пръв път през новата учебна година в Димитровград ще стартира прием за специализирани паралелки за обучение по професия „дрогерист“ по австрийска програма. Инициативата е на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас – dm България и паралелно обучение в специалността ще стартира и в София.

Учениците ще преминат 5-годишен гимназиален курс в Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Димитровград и в Професионалната гимназия по екология и биотехнологии „Проф. д-р Асен Златаров“ в София. В списъка със специалностите паралелките присъстват под официалното наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия“, специалност „Осигуряване на продуктова информация“.

Според управителя dm България на компанията Евелина Великова стартът на обучението за дрогеристи в София и Димитровград ще повиши качеството на професионалното образование и ще предостави на учениците много възможности за професионална реализация. „Ние сме уверени, че след 5-годишното обучение те бързо ще намерят работа. От една страна обучението дава широкообхватни знания, а от друга – тази професия е в списък на МОН със специалности с очакван недостиг на кадри в бъдеще“, казва тя.

Стартът на паралелките за „дрогеристи“ в София и Димитровград е продължение на политиката на фирмата за популяризиране на тази професия в България. Към момента такова обучение се провежда в професионални гимназии във Варна и Плевен и компанията планира разрастване на програмата и в други градове.

Професията е популярна в Германия, Австрия и Швейцария

„Дрогерист“ е специфична професия, която в немскоезичния свят съществува от десетилетия. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и разширяването на асортимента в тях. Първоначално в тези магазини са се продавали основно изсушени билки, масла и подправки. В по-ново време асортиментът се разширява и започват да се предлагат козметични продукти, почистващи препарати, различни храни и така нататък. Това налага в магазините да има специално обучени специалисти и така започва развитието на професията „дрогерист“, която бързо се утвърждава като базова за сектора.

Днес в областта на грижата за човека има десетки хиляди продукти, които непрекъснато се развиват. Една част от тях се предлагат в дрогерийния сектор като само асортиментът на dm България е от повече от 16 000 артикула, при които иновациите и развитието са непрекъснат процес. В същото време клиентите стават все по-взискателни и търсят компетентна консултация, а дрогеристът е този, който може да посочи новостите и да препоръча най-подходящия продукт според специфичните нужди на клиента, защото познава съставките и тяхното въздействие.

5-годишното обучение съчетава австрийска програма и българския опит

Характерното за обучението за дрогеристи е, че наред с утвърдените общообразователни предмети, учениците изучават и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия – наука за лечебните растения, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и търговия. Освен това се запознават в детайли не само със състава на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло.

Децата придобиват и ценен практически опит благодарение на прилагането на австрийския модел след старта на обучението по професията. Още в 11-и и 12-и клас под формата на дуално обучение те ще могат да работят във вериги магазини като тези на dm на намалено работно време с подписани трудови договори и атрактивно възнаграждение, което е по-високо от законово обявения минимум за заплата за дуално обучение.

52 ученици ще се обучават по перспективната професия

В двете нови паралелки за „дрогеристи“ в София и Димитровград ще се обучават 52 ученици. Румяна Монева, директор на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Димитровград очаква голям интерес: „Винаги, когато откриваме нова паралелка, интересът към нея е голям. Хората знаят, че благодарение на отлично подготвените преподаватели и на модерната база ние можем да дадем възможно най-доброто професионално образование на техните деца“.

Добрата подготовка е предпоставка учениците да са конкурентни на пазара на труда. След завършването на гимназия, те ще имат възможност за развитие в множество професионални области. Например, ще могат да работят в специализирани магазини за дрогерийни стоки като тези на dm. Децата ще получат и достатъчно знания и умения, за да се реализират успешно, в който и да е сектор на търговията на дребно.

Опитът в страни като Австрия показва, че знанията, които получават им дават много добра основа за кандидатстване и в медицински висши заведения, по-конкретно в специалностите „Медицина“ и „Фармация“, и впоследствие да се развият като лекари или фармацевти. Учениците имат възможности за кариера и в сектора на производството и търговията на козметични продукти и дори на био храни и хранителни добавки и в професиите, свързани с природните науки.

Освен това, завършилите „дрогеристи“ ще могат успешно да се конкурират и на трудовия пазар извън България. Поради факта, че обучението е по австрийска програма, те ще имат същите знания като връстниците си в Западна Европа и ще имат възможности за успешна кариера.

Във връзка със старта на паралелките за обучение по професия „дрогерист“ в София и Димитровград Евелина Великова, управител на dm България заяви: „Ние сме изключително щастливи, че учениците в София и Димитровград ще имат възможност да изучават професия, която отдавна е утвърдена в страни като Германия, Австрия и Швейцария. Разширяването на обхвата на обучението за дрогеристи в България съвпада с мисията на dm – да е компания новатор, която поставя човека в центъра на своята дейност. Затова и във всяко действие ние се стремим да допринасяме за развитието на обществото“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button