Външни публикации

Квалификации за Шампионска лига 2022-23

Ако се чудите „на кого да залагам“ за Шампионска лига, то вероятно следите отблизо какво се случва на терените по континента ни, например в Betway. С поприключването на националните първенства из страните в Европа, все повече наближаваме да разберем кой се квалифицира за Шампионска лига през следващия сезон. Разбира се, доста от имената ще ни бъдат познати. Лицата, които ще гледаме в двубоите за титлата по футбол на Стария континент в най-престижния турнир, биват както стари наши познайници, така и нови таланти. Нека обаче видим кои отбори се квалифицират за Шампионска лига през сезон 2022-23.

Какво очаква Лудогорец в Шампионската лига?

Вероятно Лудогорец, както букмейкърите в Betway са наясно, ще бъде сред непоставените в трети квалификационен кръг. Тоест, на хартия те ще се изправят срещу по-тежък съперник, тъй като изпадат в урната с по-слаби отбори. Ако обаче някой от фаворитите в предходните кръгове изпадне, то тогава Лудогорец пак ще е сред поставените. Причината тук се крие зад по-малкия коефициент на родния тим, който през тази година е 23.000. Миналата година те бяха с коефициент от 28.000, тъй като се считаше и сезон 2016/17, когато Лудогорец игра в групите на Шампионска лига, при което успя да си осигури общо 8 пункта за коефициента. Пак миналата година орлите се наредиха на 57-мо място в клубната ранглиста, докато в настоящия са отпаднали до 69-та позиция, където пребивават заедно с английския тим Лестър.

Кои отбори ще играят в Шампионска лига 2022-23?

Отборите, които успеят да се преборят за първите четири места в Ла Лига, Серия А, Бундеслига и, разбира се, Висшата лига, ще получат сигурно място за груповата фаза на турнира. Франция и Португалия, от друга страна, имат по две свободни места. Лидерите на националните първенства на Белгия, Австрия и Холандия получават място в шампионата.

Естествено, можем да видим някои тимове, които вече със сигурност са си запазили мястото на най-престижния турнир на Стария континент. Това, за никой не е учудващо, са звездни отбори като Реал Мадрид, Барселона, Атлетико Мадрид, Севиля, Манчестър Сити, Челси, Ливърпул. От италианските отбори влизат Милан, Интер, Ювентус и Наполи. Няма особени изненади и в Германия, като класиралите се немски клубове са Байерн Мюнхен, Лайпциг, Байер Леверкузен и Борусия Дортмунд.

Френският Пари Сен-Жермен, никак неизненадващо предвид състава му, също си е осигурил място в Шампионска лига. Допълнително, Порто и Спортинг от Португалия също ще присъстват на турнира.

От Белгия със сигурност ще участва Клуб Брюж. От Австрия ще пристигне Ред Бул Залцбург. От Шотландия пък присъствието си вече е заявил познатият ни Селтик.

През сезон 2022-23 година в Шампионска лига ще играят общо 79 клуба. На 21 юни ще се проведе първият предварителен кръг. От друга страна, първите квалификации започват от 5 юли. Груповата фаза стартира на датите 5-6 септември и ще продължи до 2 ноември. Тегленията за нея ще се проведат на 25 август.

Какво лежи пред българския ни участник през настоящия сезон?

Що се отнася до българското участие с представителя ни Лудогорец, за него е от изключително значение да успее да се пребори в първия предварителен кръг. Това би означавало, че дори евентуално бъдещо отпадане в последващите фази, все пак клубът ще може да си осигури позиция в групите на Лига Европа или в Лига на конференциите.

Но преди това те ще се борят за Суперкупата на България с един от вечните си противници – Левски. Среща, която се очаква да се проведе на 2 юли и да бъде изключително вълнуваща.

После следва европейската им кампания, на която най-сериозен съперник в първи квалификационен кръг изглежда е шампионът на Полша – Лех. Във втори квалификационен кръг Лудогорец отново ще срещнат достойни противници, като тук може да се изправят и срещу израелския шампион Макаби.

Back to top button