Хасково

Хасково отбеляза Деня на Ботев с вой на сирени и поднасяне на цветя

С вой на сирени и поднасяне на венци и цветя пред бюста на Христо Ботев пред читалище „Заря“ Хасково почете 146 г. от гибелта на националния герой.

Венци и цветя поднесоха областният управител Катя Панева, председателят на общинския съвет Таня Захариева, заместник-кметовете Мария Вълчева и Танер Емин, общински съветници, представители на политически сили, граждани и ученици. Командващ ритуала бе лейтенант Стоян Спасов. В ритуала участва и духовият оркестър. Рецитал за Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България изнесоха Моника и Елица, които са ученички в ОУ „Св. Климент Охридски“.

Христо БотевДатата 2 юни официално се отбелязва от 1901 г. Тогава на тържествата на връх Вола са присъствали и Ботеви четници. Почти половин век по-късно – през 1948-а, за пръв път е имало едноминутно мълчание. Оттогава до днес в продължение на 2 минути сирените в цялата страна дават сигнал за почит.

Haskovo.info припомня, че снощи на площад „Свобода“ в Хасково имаше тържествена заря-проверка за Деня на Ботев.

В Димитровград почетоха Христо Ботев с рецитал и поднасяне на цветя

С рецитал и поднасяне на венци пред бюст-паметника на Христо Ботев Димитровград почете смъртта на поета-революционер и загиналите за свободата на България, съобщават от общината.

Христо БотевСтотици деца и възрастни се стекоха минути преди воя на сирените на площад „Освобождение“ да изразят признателността си към героите на България. Деца бяха почетен караул от гвардейци пред паметника. Програмата започна с изпълнение на Забавно-духовия оркестър с диригент Георги Желев, а деца от четвърта група на Детска градина №4 „Пролет“ изнесоха рецитал и изпълниха „Тих бял Дунав“.

Христо БотевГоляма опашка за полагане на венци и цветя се изви пред паметника. На събитието присъстваха секретарят на общината Венета Колева, директорът на Дирекция „Европейски и национални програми и проекти, хуманитарни дейности“ Диана Дончева, общински съветници, директори на общински културни институции, граждани и деца.

Тържествена заря-проверка за Христо Ботев в Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button