Любопитно

Десетки Москвичи превзеха центъра на Хасково

Около 60 автомобила от марката Москвич превзеха по обяд центъра на Хасково.

На паркинга до комплекс „21 век“ за пръв път в Хасково се проведе ежегодния национален събор на ретроавтомобилен клуб „Москвич“. Заради придвижването на Москвичите по булевардите за кратко се образуваха задръствания. На входа на паркинга пък имаше и полицейски автомобил, който при нужда да подпомага движението.

Събор
Недялко Димитров

„Клубът обединява много фенове на марката Москвич от цялата страна. Събираме се от около 15 години, като всеки път се стараем да бъдем в различен град, за да популяризираме марката в различни части на страната“, каза Недялко Димитров, който е член на Управителния съвет на ретроавтомобилен клуб „Москвич“ – България.

На събора има автомобили от 50-те години на миналия век, като Москвич 407, както и по-нови – от 90-те години. Сред Москвичите имаше доста запазени и в ежедневна употреба, като много от тях са собственост на млади хора. Въпреки преваляванията, имаше и Москвич кабрио.

„Москвичът е доста жив автомобил, когато се кара, няма нищо общо с „нормалните“ автомобили – носи тръпка и удоволствие. Части много трудно се намират, предимно от гаражи и мазета, но не е толкова проблем с тях, колкото с техническата грамотност на хората, които ги поддържат“, разказа, Недялко Димитров.

Събор
Милен Писаров

Сред най-атрактивните беше Москвич от Народната милиция. Той е собственост на Милен Писаров от София. Москвичът го има от 2011 г., като във времето му хрумнало да го направи милиционерски, като му е запазил оригиналния цвят. Първо започнал с поставянето на стикерите, като най-трудно му било да намери стойката за синия буркан. От 3 – 4 години е окомплектован – всичко е автентично и така е изглеждал истинският милиционерски автомобил Москвич. С тях милиционерите са обхождали съответните маршрути, като са използвани до началото на 90-те години на миналия век.

„Ладите останаха по-дълго, но след това и те са снети от въоръжение. По принцип Москвичът не е удобен за такъв тип дейност, тъй като е малко по-специфичен автомобил, Ладата е по-подходяща, по-пъргава е и затова са останали по-дълго“, разказа пред Haskovo.info Милен Писаров. На събора имаше и няколко Лади.

Организаторите казаха, че по принцип на съборите се събират повече коли, но тази година доста хора са се отказали заради дъждовното време. Програмата предвиждаше майсторско каране на паркинг край Хасково и отпътуване за Минерални бани.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
О, ля ля
О, ля ля
11.06.2022 21:01 21:01

Москвичи не знам, ама мацката без сутиена мога да я превзема. Няколко пъти. ;)

Гост3
Гост3
12.06.2022 22:10 22:10

На времето това беше най скапания автомобил!

Back to top button