Хасково

6 инцидента с ел. тротинетки от началото на годината, почва кампания за безопасност

6 инцидента с участието на електрически тротинетки са станали от началото на годината в Хасковска област, съобщи началникът на Пътна полиция Димо Чобанов.

Haskovo.info припомня, че само през последните два дни при произшествия с тротинетки пострадаха мъж в Димитровград и дете в Харманли. Шефът на КАТ допълни, че глобите за нарушителите при управлението на индивидуални електрически превозни средства са от 20 до 50 лв.

ТротинеткиЗаради зачестилите произшествия и увеличения брой електрически тротинетки община Хасково съвместно с Пътна полиция стартира информационна кампания „Бъди мобилен, бъди отговорен!“, свързана с безопасността на движението. Кметът Станислав Дечев обясни, че идеята се е зародила в разговор с общинския съветник Георги Пеев и ще е с участието на местния парламент. Предвидени са различни акции и демонстрации, в които на участниците ще бъдат раздавани информационни материални и аксесоари.

Градоначалникът посочи някои от основните изисквания и забрани при управлението на електрически тротинетки. Те трябва да се управляват по велоалеи, а при липсата им най-вдясно на пътното платно. Тротинетките трябва да имат звънец, светлини отпред и светлоотразител отзад, да не се возят по двама, да не се управлява без ръце или като се води разговор по мобилен телефон.

Дечев се ангажира да се работи за изграждането на велоалеи, поставянето на съответните пътни знаци и активното участие в контрола на КОРЗ и общинска полиция.

Минималната възраст за управление на индивидуално електрическо превозно средство е 16 години. Допуска се 14-годишни деца да управляват електрически превозни средства само по велосипедни алеи.

Водачът на велосипед или тротинетка е длъжен:

1. да ползва в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязан

2. да се движи по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение

3. в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост да управлява индивидуалното електрическо превозно средство с включени светлини

4. да се движи с изправна спирачна система на електрическото превозно средство

5. да ползва каска, ако е на възраст до 18 години.

Забранено е:

1. да се движи по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 km/h

2. да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 – „Забранено е влизането на велосипеди“

3. да развива скорост, по-висока от 25 km/h

4. да превозва други лица

5. да се движи успоредно до друго индивидуално електрическо превозно средство или двуколесно пътно превозно средство

6. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка

7. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него

8. да управлява превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци

9. да използва мобилен телефон при управлението на индивидуално електрическо превозно средство.

Мъж пострада след падане от тротинетка

11-годишен пострада при нов инцидент с тротинетка

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button