Любопитно

Обявиха защитена местност край село Сладун

Защитена местност „Сладун“ е обявена със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.

Тя се намира в землището на свиленградското село Сладун и в нейните пасища с площ над 1 700 декара се запазват балканските находища на два анатолийски вида растения Азнавурова мащерка (Thymus aznavourii Velen.) и Хаускнехтово звездиче (Dorycnium haussknechtii Boiss). Азнавуровата мащерка е вписана в приложение I на Бернската конвенция. В границите на защитената местност се забранява промяна в предназначението и начина на трайно ползване на земята, строителство и прокарване на нови пътища, внасяне на неместни видове и проучване и добив на подземни богатства.

СладунРегионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково трябва да впише новата защитена територия в кадастралните карти и регистри на землището на село Сладун. Вписва се и в Държавния регистър на защитените територии при МОСВ.

Предложението за обявяване и снимките са на д-р Стоян Стоянов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button