Регион

Удостояват посмъртно двама с отличието Почетен гражданин на Димитровград

Предложения за удостояване посмъртно на Господин Тонев и Петко Чурчулиев с отличието Почетен гражданин на община Димитровград ще бъдат разгледани на юлската сесия на общинския съвет.

В местния парламент е постъпило предложение от граждански инициативен комитет за удостояването на Господин Тонев. Той беше народен представител в 38-то Народно събрание от листата на ОДС, където винаги е откликвал на проблемите на хората, се казва в докладната. През 2009 г. основава и става първият председател на политическата формация „Българска демократична общност“ със седалище в Димитровград, като е бил и кандидат за президент.

Предложението за удостояването на Петко Чурчулиев е от кмета Иво Димов. Чурчулиев е първият художник в Димитровград, около когото се оформя професионалното ядро на художниците от града. Има множество участия в национални и окръжни изложби и пленери по живопис. Реализирал сам и в съавторство 14 монументални произведения, повечето от които в Димитровград.

На 10 ноември 2000 г. неговото семейство дарява 33 живописни работи на художествената галерия в града и така стават едни от най-големите й дарители. Негови картини са притежание още и на галериите в Хасково, Видин, Преслав, Добрич, Раднево, частната колекция на Питер Лудвиг в Аахен, Германия, както и частни лица. Художник с деликатна творческа чувствителност и индивидуална естетическа и емоционална мярка, се казва в докладната. През 2022 година Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ ще чества 60 години от своето създаване.

Общинският съвет ще избере комисия за провеждане на тайно гласува за удостояване с отличието Почетен гражданин на община Димитровград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button