Регион

„Неохим“ освободи 61 работници заради газовата криза – ВИДЕО

61 работници са съкратени заради кризата с високите цени на газа, като служителите са вече 641, съобщи изпълнителният директор на торовия завод „Неохим“ в Димитровград Стефан Димитров.

Заради газовата криза заводът е излязъл по-рано в планов ремонт, като не се знае след това дали ще заработи. Димитров каза, че преди години цената на газа отново е била висока, но правителството е договорило цени, била е променена формулата и в резултат той е поевтинял с близо 50%. Държавата тогава е преразпределила средства и ги е върнала на бизнеса.

Според директора на завода сега трябва да има екип, който да води ясни преговори. „Не трябва всяка възможност да се отхвърля по политически причини. Икономиката и индустрията трябва да се развиват“, заяви Стефан Димитров.

Той посочи, че със сегашната политика ставаме клиенти на Русия и страните от Северна Африка, чиято продукция вече масово се внася по пристанищата. У нас влиза амониева силитра от Грузия и Турция, които използват газ от „Газпром“. В същото време „Неохим“ е спрял въпреки голямата нужда от торове, които вече са прекалено скъпи и цената им минава 2 000 лв. за тон, посочи Димитров, като се обяви за развитието на индустрията, която ще спомогне хората да останат по регионите, а да не бягат в чужбина.

Днес на посещение в „Неохим“ беше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Промяната уби България. Перфектната буря ще дойде догодина, когато ще ни занули до край. Държавата в момента е на последни издихания“, заяви Борисов. Той обвини кабинета на Кирил Петков, че не е построил нищо. Според него правителството се държало двулично, като говори срещу „Газпром“, а в същото време купувало по-скъп руски газ през негови посредници.

„Колкото и да се мразим с президента Радев, той и неговото правителство не го заслужават това. Не знам как се управлява държава на дотации за водата, бензина, газа, тока, дървата. Правят ни клиенти на западните и руските компании, защото бизнесът не се дели.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button