Любопитно

24 медала, грамоти и награди за участниците от Хасковско на събора в Копривщица

11 златни, 7 сребърни и 3 бронзови медала спечелиха участниците от Хасковска област на Националния събор на народното творчество в Копривщица, съобщават от областната администрация.

За представяне на автентични носии бяха връчени 2 грамоти. Калинка Ванчева – индивидуален изпълнител на народни песни към Народно читалище „Заря – 1957“ от община Минерални бани, беше удостоена със специална поощрителна награда – звукозапис на изпълнение от Българско национално радио.

СъборОбщо 203 участници – групови и индивидуални изпълнители на традиционно народно пеене, свирене, хора и обреди, представиха областта на събора. Те бяха оценявани от жури от представители на Института за етнология и фолклористика и Института за изследване на изкуствата при БАН. Областният координатор за Хасково Стефан Николов сподели, че участниците от региона са грабнали публиката с представянето си и с това са заслужили отличията си.

СъборНационалният събор на българското народно творчество в Копривщица съществува от 1965 г. Той е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от декември 2016 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button