Регион

Свързаха интерконектора с газопреносната мрежа на страната – ВИДЕО

Интерконекторът Гърция – България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа, обявиха от ICGB.

Свързването на инфраструктурата на двата независими преносни оператора за България – ICGB и „Булгартрансгаз“, е извършено близо до Стара Загора. Процесът е изпълнен с три златни заварки.

От гръцка страна обявиха, че при тях също напредва процедурата за акт 16 и няма да има проблем реално от 1 октомври по газопровода да се пренасят търговски количества газ.

ГазМеждувременно служебният министър на енергетиката Росен Христов инспектира строителството на газопровода и Диспечерския център край хасковското село Стамболийски. Haskovo.info припомня, че на 10 август други двама министри бяха на инспекция край Хасково.

Министър Христов заяви, че ежеседмично ще се следи и подпомага дейността на строителя. Целта е всичко да бъде завършено до 1 октомври. По неговите думи Диспечерският център ще бъде завършен и липсата на асфалт няма да попречи на функционирането на системата.

Според него обаче е критично да бъде завършена компютърната система за управление на газопровода. Сега тя е в тестов режим, като на 14 септември експертна комисия ще й направи контрол. Пренасянето на данни става с оптичен кабел, като предвиденият втори кабел ще бъде заменен с друга система. По-късно ще бъде опънат и вторият кабел. Експерти на МРРБ в движение ще следят документацията, за да може когато тя се внесе в министерството за одобрение на акт 15 и акт 16 при нередности да се реагира бързо и те да бъдат своевременно отстранени.

Очакванията са акт 15 и 16 да бъдат издадени в средата на септември, което според министъра не е комфортен срок, защото най-малкото забавяне може да доведе до закъснение след 1 октомври, за когато е предвидено по системата да потече азерски газ. Според Христов графикът е изключително амбициозен, но ако не бъде спазен и ако се стигне до закъснение от няколко дни, то газът ще потече от 1 ноември и това ще нанесе големи финансови щети.

Той обясни, че в системата има газ, но това се прави, за да се тества дали тя ще издържа на налягането и да се види къде има течове, които да бъдат отстранени. Министърът допълни, че американците не са дали удължаване на офертата и нямаме пристанище на което да се разтоварва втечненият газ.

Министри инспектираха газопровода край Хасково – ВИДЕО


guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ЛАЙПЦИГСКИЯ ПРОЦЕС
ЛАЙПЦИГСКИЯ ПРОЦЕС
19.08.2022 9:28 9:28

ЗАПОЧВА НА 22 АВГУСТ ОТ 10:00 В СЪДА НА СКОБЕЛЕВ. 114 СЪСТАВ ПО НАКАЗАТЕЛНО ДЕЛО № 2022 1110 2089 57 ДРУГАРЯ САТАНА СРЕЩУ БЪЛГАРСКИТЕ П С Е Т А :) ЧУВСТВАЙТЕ СЕ ПОКАНЕНИ ДА СЕ ЗАЩИТИТЕ СРЕЩУ ОБВИНЕНИЯТА НА ДРУГАРЯ САТАНА ;)

ДРУГАРЯ САТАНА
ДРУГАРЯ САТАНА
19.08.2022 9:29 9:29

ОБВИНЕНИТЕ П С Е Т А , ЩЕ РАЗЯСНЯТ И РОЛЯТА И УЧАСТИЕТО СИ В ОСТРИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ, СРЕЩУ ДРУГАРЯ САТАНА – РАФТИНГ С АВТОБУС ПО РЕКА ЛИМ И РАЗХОДКА С ЛАЙНЕРА ИЛИНДЕН ПО ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО ;)

Back to top button