Любопитно

Подреждат „Соц автосалон“ за празника на Димитровград

„Соц автосалон“ ще бъде подреден по повод 75-годишнината на Димитровград, съобщават от общината.

Автомобилите от времето на създаването и развитието на града през втората половина на 20 век ще бъдат паркирани на 27 август от 9 до 12 часа до Голямата пейка на входа на парк „Марица“. Там ще са изложени Волга, Москвич, Вартбург, Трабант, Шкода, Жигули, Лада, полски Фиат и други.

Ще участват соц возила от Стара Загора, Велинград, Кърджали, Хасково и Димитровград. За реставрацията на част от автомобилите сегашните им собственици са вложили повече от 5 години, за да ги върнат в автентичния им вид. Най-старото возило е на повече от 60 години.

„Соц автосалон“ показва автомобилния парк на най-разпространените и ползвани автомобили от времето на социализма. Тогава за покупка на лек автомобил се е чакало десетина години, като по улиците са се движили основно Лади, Москвичи, Вартбурзи и Трабанти. За някои по-непретенциозни марки автомобили в повечето случаи е нямало ред и са се закупували свободно.

Волгите са били резервирани за партийния елит, а западен автомобил е можело да се купи само с валута от „Кореком“. В края на 80-те години на миналия век са се продавали по 40 000 – 50 000 нови автомобила годишно и то единствено през монопола на държавната компания ДСО „Мототехника“.

Любо Киров и Нина Николина ще пеят за празника на Димитровград – ПРОГРАМА

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button