Любопитно

Художници се вдъхновяват от Хасково в навечерието на празника

Националният пленер по живопис „Хасково – вдъхновение“ се провежда от 2 до 6 септември в хотелски комплекс в парк „Кенана“.

Пленерът се провежда за шеста година, като досега беше на Каваците. Всеки художник ще нарисува по две картини, които ще бъдат подредени в изложба в галерия „Форум“. Откриването е на 7 септември от 17:30 часа. Събитието е в празничната програма за Дните на Хасково.

ПленерЦенителите на живописта ще видят картините на Константино Льондев, Илона Захариева, Гергана Лалова, Светла Якова, Борислав Данев, Даниел Русев, Таня Атанасова, Злати Гочев и Георгия Тодева, която е ученичка на Даниел Русев. Събитието се финансира от Културния календар на Община Хасково.

ПленерОрганизатори са Сдружение „Дружество на Хасковските художници“ и Художествена галерия Хасково.

Художниците в пленера „Хасково – вдъхновение“:

Константино Льондев, София – завършил Софийска градска художествена гимназия „Илия Петров“ и Художествена академия за изящни изкуства „Grand Bari”, гр. Бари, Италия. Член на Съюз на българските художници от 2010 г. Има множество самостоятелни изложби и участия в колективни изложби в България и в чужбина. Участвал е в различни Пленери в България. Художникът е с италиански корени. Освен живопис, работи и скулптора.

Илона Захариева, Кюстендил – завършила Художествената академия в София, специалност „Резба“. Работи в областта на декоративно-монументалното изкуство, дърворезбата, пространственото оформление, графиката и живописта. Член е на Съюза на българските художници и Асоциацията на бизнес оценителите. Тя е лицензиран експерт по произведенията на приложните изкуства, етнографията и антиквариата. Авторката е авторитетно име в гилдията, оглавявала е художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в родния си град Кюстендил.

Гергана Лалова, София – завършила е Националната художествена гимназия „Акад. Илия Петров”, бакалавърска степен, специалност Текстил. Печели награда за млад автор на галерия „Икар“ през 2005-та година. От години е художник и гримьор от екипа на „Глобал филмс“ за предавания и телевизионни проекти, сред които „Господари на ефира“, „Великолепната шесторка“, „Маскираният певец“, „Като две капки вода“, „Пълна лудница“ и др. Има няколко самостоятелни изложби и повече от десет групови изложби в България и чужбина. Представяла се е съвместно със своя баща, художника Михаил Лалов, от когото е наследила живописното светоусещане, а последната й съвместна изложба е в Бургас с Васил Василев – Зуека. Гергана участва в редица практически семинари в България и чужбина. Силно разпознаваема е със своите натюрморти, близки по стил до фовизъм и повлияни от Матис, Пикасо и Моне.

Светла Якова, София – завършва Художествена гимназия със специалност графика, а по-късно учи графичен дизайн и визуална комуникация в НБУ, специалност приложна графика. Известно време работи като художник-гримьор в една от големите телевизии, а след това приема предизвикателството на преобразяващия тотално грим, като част от екипа на продукциите „Като две капки вода“, “Великолепната шесторка“ и „България търси талант“. Нейно хоби е фотографията. Любител е на портретната и абстрактна фотография.

Борислав Данев, Хасково – учил Педагогика на изобразителното изкуство в Педагогически институт „Иван Рилски“, Дупница. Работи в областта на живописта, илюстрацията и карикатурата (в-к Новинар – юг, Дарик, Каунь и др.). Участвал е в множество форуми, фестивали и изложби в страната и чужбина. Заместник-председател на Дружество на хасковски художници.

Даниел Русев, Хасково – завършил Изобразително изкуство със специалност „Живопис“, член e на Съюза на художниците. През 2021 г. Русев е удостоен с наградата „Културен деятел от областта на изкуствата, библиотечното или музейното дело“. Работи като преподавател в училище и школи по изобразително изкуство.

Таня Атанасова (с творчески псевдоним Амфитрита Таня), Хасково – завършила магистър „Църковни монументални изкуства“. Изработила е първата храмова мозайка в Хасково в църквата „Св. Архангел Михаил“ през 2014 г. Изографисала параклис „Света Анна“ в с. Тракиец, община Хасково през същата година. Участва в изложби на Дружество на хасковски художници.

Злати Гочев – консерватор – реставратор в Художествена галерия „Хасково“. Завършил СХУПИ – София, специалност „Дърворезба“ и Национална Художествена Академия – София, специалност „Консервация и реставрация“. Работи в областта на реставрацията, иконописта, както и изработката на портрети, пейзажи и др. Има две самостоятелни изложби на икони в София и Хасково; Самостоятелна изложба на копия-икони в Австрия, Виена, „Дом Витгенщайн“. Автор на музейното копие на иконата „Св. Иван Рилски“ – Рилски манастир. Участва в множество общи изложби в страната и чужбина. Негови творби притежават колекционери от България, Австрия, Малта, Германия, Америка и други държави.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button