Избори 2022 - Предизборни публикации

Катя Панева: Ще продължа да работя за чист въздух, достъпна вода и икономическо развитие

В два от парламентите миналата година тя бе сред най-активните депутати от Хасковска област. Като областен управител продължи да работи именно за достъпна вода, чист въздух и икономически растеж.

Катя Панева е магистър по европейска икономика и управление на администрацията. От 20 години работи в сферата на фармацията. Тя е собственик на аптека. Има дългогодишен опит в местната власт и разработването на политики, свързани с местните общности. Създател е на фонд „Ин Витро“ в Димитровград и е негов председател. Майка е на три деца. Тя беше депутат в 45 и 46 Народно събрание от „Демократична България – Обединение“, а след това областен управител на Хасково.

Цената на водата в Хасково трябва да спре да расте, хората трябва да дишат чист въздух и е нужно да осигурим инокомически растеж, за да остават хората тук. Така водачът на листата на „Демократична България“ Катя Панева определя основните си приоритети като кандидат за народен представител.

Дни след като в Димитровград бяха измерени рекордни стойности на серен диоксид във въздуха Катя Панева споделя, че й е болно за случващото се в региона. В събота се е наложило тя да извика полиция и сегашния областен управител, за да се предприемат мерки срещу замърсяването. Като областен управител исках да се уверя, че институциите си вършат работата и затова участвах и във връчването на принудителната административна мярка срещу ТЕЦ „Марица 3“. Стояли сме до 2 часа през нощта, докато не се уверим, че сме постигнали резултати, разказва Панева.

Водачът на листата на „Демократична България“ определи икономическите интереси на страната като изключително важни, но не и за сметка на здравето на хората. ТЕЦ „Марица 3“ има принос от едва 0,48 процента в енергийната система и неговото спиране не би се отразило по никакъв начин. В същото време обаче ако Европейският съюз наложи санкции ще останем без всички въглищни централи и от износител ще се превърнем във вносител и това е недопустимо, допълва Панева. Тя е категорична, че е недопустимо да не се изпълняват изискванията в комплексното разрешително на централата, където ясно е казано, че нерегламентираните емисии трябва да се изпускат от комините, а не да излизат от сградата на котелното, която е прогнила.

И като депутат, и като областен управител водата в региона е била мой основен приоритет, припомня Катя Панева. Тя е свикала няколко междуведомствени комисии, включително и между Хасковска и Пловдивска област в търсене на решение за това да има достатъчно и то достъпна вода в областта.

Стана ясно, че водата не е неизчерпаема и до 10 години количеството й в Хасково няма да достига. Затова потърсихме други варианти освен сегашните кладенци. Заедно с Пловдив намерихме вариант да възобновим проекта за каскадата „Доспат – Въча“, споделя Катя Панева.

Експерти са дали оценка, че дебитът на каскадата е достатъчен, за да осигури вода за Пловдив и Хасково. Освен това през голяма част от пътя си водата ще тече гравитачно и няма да се налага да се ползват много помпи, които да гълтат огромни количества електроенергия. Така водата няма да бъде прекалено скъпа за хората.

Трябва обаче да се намери вариант за инвестиции в мрежата, особено в Община Хасково, защото тук загубите на вода са най-големи, което се отразява на цената за цялата област, допълва Катя Панева.
Няма как да привлечем нови инвестиции в Хасковска област без да осигурим добри условия тук, това включва и водата, и въздуха, а икономическото развитие е инвестиции в децата ни. За това е работила Катя Панева като областен управител.

Тя споделя, че е видяла много грешки през последните 6-7 месеца. Определя една от тях в това, че не е показала на хората всичко, което администрацията е свършила. За мен това беше работа и аз се постарах да я свърша, казва Панева и посочва само част от нещата, които се радва, че е успяла да направи. Сред тях са планът за бедствията и авариите, класификацията на язовирите и почистването на магистрала „Марица“ от тоновете боклуци.

Не е нужно хората да знаят всички подробности от работата ни, но е важно тя да им е полезна, посочва Панева и дава за пример няколкото безсънни нощи, в които заедно с другите институции са търсили варианти за решаване на проблемите с натоварения трафик през лятото, за да не усетят пътуващите неудобства.

Сред предизвикателствата е бил и проблемът с „Извора на Белоногата“ в Харманли, който от много години е бил неглижиран. Дори и сега Министерството на културата не искаха да се заемат с него, казва тя. Панева обаче намерила оценител, започнала процедура за промяна на акта и на практика остава само един подпис преди всичко да приключи благополучно.

Всичко, което правим трябва да бъде инвестиции в следващите поколения. Нашата задача е да им осигурим добро бъдеще, категорична е водачът на листата на „Демократична България“ за Хасково Катя Панева.

Катя Панева и кандидатите за народни представители от листата на „Демократична България“ започнаха поредица от срещи с жителите на Хасковска област. Първите бяха в Харманли и Хасково, а за да ги подкрепи дойде и кандидатът в Бургас и София Кремена Кунева. Тя е представител на гражданската квота в листите.

Кунева е основател и председател на фондация „За Доброто“. Експертите трябва да бъдат част от листите, защото знаят и могат да са полезни. Например в сферата на здравеопазването са нужни спешни мерки, защото такива райони като Хасково до няколко години ще останат без педиатри и медицински сестри. Тук съм, за да подкрепя Катя, защото тя е изключителен пример за достоен човек, каза Кунева, която е родом от Харманли.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button