Регион

Отново започнаха разкопки на Лютица

Започнаха разкопките в средновековния град и епископски център Лютица край Ивайловград.

Проектът е на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките и е финансиран от Министерство на културата и Община Ивайловград.

Работата на археолозите е съсредоточена в западната част на укреплението, където през 2018 г. бе открит четвъртият в света печат на Ирина Палеологина от ХІV век. В крепостта могат да се видят базилика от Х-ХІІІ век, църква от ХІV-ХV век, както и жилищни сгради и водохранилище от средновековието.

Проучването ще продължи до края на септември. Археолозите очакват нови данни за последния етап на обитаване, преди османското нашествие на Балканите и превземането на Пловдив през 1364 г.

Византийския император Йоан Кантакузин споменава Лютица като малък град „Полихенон“, подчинен на търновския трон, а от проучванията до момента има открити монети на българските царе от Иван Асен ІІ до Иван Александър, казват археолозите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Кьосев
Кьосев
17.09.2022 19:42 19:42

Колко пъти са го прекопали…..

Иван
Иван
20.09.2022 1:28 1:28

Това е добре се радвам да вида какво ново ште откриете по цялата България или цени антични предмети като монети,статуи ,робини , секи открива по нещо в своят си двор моето ходи е търсач на мотели и требмети но не влизам забранени обекти или такива подобни проверявам си на село за стари монети има голям ефект на времето когато е било гора там имало лагер ска войска на на някой владетел от римско време не често намирам монети но излизат много малки бронзови монети по малки от една стотинка

Back to top button