Спорт

Награди за проф. Пюзант Касабян за 80-годишния му юбилей

Федерацията по бадминтон отбеляза 55-годишнината на спорта в България на церемонията в Музея на спорта. Награди получиха състезатели и треньори за постигнати успехи през тази година, както и основатели и деятели на бадминтона у нас, съобщават от федерацията.

В основата на събитието беше честването на 80-годишния юбилей на основателя на спорта проф. д-р Пюзант Касабян. Той има във визитката си орден „Стара планина“, „Орден на труда“, Почетен знак на Българския олимпийски комитет, Почетен знак от Международната федерация по бадминтон и Почетна диплома от Международния олимпийски комитет. Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 22 декември 2000 година.

Касабян благодари на всички личности, федерации и институции, които са му помагали през годините и освен от федерацията, беше награден от Балканската асоциация по бадминтон, от Фондация „Български спорт“, от Арменската общност в България, от федерацията по тенис на маса и други.

На церемонията присъстваха и много известни личности извън бадминтона като олимпийският шампион по борба Георги Мърков, българският композитор Хайгашод Агасян и други.

„Каквото и да кажем за проф. Пюзант Касабян ще бъде малко. Последните 32 години имам честта да го познавам и да работя с него. Той е баща и основател на бадминтона, наше име, наше знаме и за мен е удоволствие да му връча тези награди“, заяви президентът на федерацията д-р Володя Златев.

Бяха връчени почетни плакети и парични премии на европейската шампионка за девойки до 19 години Калояна Налбантова, на нейния треньор Стилиян Макарски и на Мая Добрева, която спечели златен, сребърен и бронзов медал на Европейското първенство за ветерани в Любляна.

По повод навършването на кръгли годишнини бяха наградени деятелите на спорта Тодор Деков, Георги Богданов, доц. Йордан Муховски, Ради Димитров, Иван Филипов, Арсен Касабян, Стефан Китов и други.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button