Избори 2022 - Предизборни публикации

Смиляна Нитова: Хасково и регионът трябва да станат основен притегателен център

Смиляна Нитова е юрист. Била е депутат в 42 и 44 Народно събрание и изпълнителен директор на „Държавна Консолидационна Компания“. За изборите на 2 октомври е водач на листата на коалиция „БСП за България.

– За пръв път от много години Хасково има местен човек за водач на листата. Как това ще повлияе на вота?

– Смятам, че това е оценка и е знаково за членовете, и симпатизантите на Коалиция „БСП за България“. Трудно се взе това решение и мисля че това ще бъде мобилизиращо за социалистите, симпатизантите и избирателите на Коалиция „БСП за България“. Аз често казвам, че съм родена в този град, живея в този град, това е моят град, аз пия от тази вода и познавам проблемите на региона.

БСП– Кои са тези проблеми как смятате, че могат да бъдат решени в следващия мандат?

– Аз съм посетила всички общини в региона. Знаете от години проблем на Хасково е водата и то най-вече остарялата водопреносна мрежа. Тя е от 60-те години на миналия век. Има чести аварии, загубите на вода са над 60% и всичко това се плаща от гражданите на Хасково. Още като народен представител в 44-то Народно събрание съм поставяла многократно този въпрос на тогавашния министър на регионалното развитие Петя Аврамова, за да се търси решение на този наболял въпрос. В другите общини също има такива проблеми.

Основният ми приоритет е да работя за района, защото той трябва да стане един от притегателните центрове и добър район за живеене.

Има много да се свърши по отношение на средната работна заплата, където ние сме на предпоследно място в страната. Трябва да направим притегателен региона и това е свързано с развитие на промишлеността. Няма да е лесно и е въпрос на политика.

БСП– БСП и Вие лично бяхте част от управлението на страната през последните 7 месеца. Кои са нещата, с които се гордеете и за кои съжалявате, че не успяхте да направите?

– Въпреки краткия срок, мисля че благодарение на БСП, която беше социален стълб в това правителство, се постигна доста в областта както на социалната политика, в областта на икономиката и въобще в областите и ресорите, където работиха нашите министри. Ние имахме четирима министри и Националният ни съвет е дал много добра оценка на работата им.

Нашата работа беше основно в социалната политика. Увеличиха се пенсиите, предвидено е материално стимулиране за първокласниците в размер на 300 лв., постигнахме 600 лв. необлагаем минимум за първо дете и 1 200 лв. за второ дете, увеличи се размерът на майчинството през втората година от 650 лв. на 710 лв. Някой ще каже, че това не е достатъчно. Да, не е достатъчно, има какво да се работи, но е крачка напред в тази посока.

В областта на икономиката, тъй като съм била част от изпълнителната власт в тази сфера, заявявам, че когато Корнелия Нинова беше министър на икономиката и индустрията се направи голяма крачка в тази посока. Ще посоча само две цифри – за този период България постигна 21% икономически ръст и се нареди на първо място по този показател в Европа. Достигнахме четвърто място по Брутен вътрешен продукт. И отново казвам, това е голям успех за мен, защото да излезеш от дъното на тези класации и да застанеш на челото им е резултат на програма, на труд, усилия и желание да покажеш, че и държавата може да бъде добър стопанин.

– Какво предвижда програмата на БСП за справянето с кризите в този момент?

– Сега се намираме в много сложна ситуация, инфлация, идва зима, жизнено важно е да се решат тези проблеми, които са свързани с живота на хората. За това искам да отбележа, че нашата коалиция първа предложи 10 мерки за 100 дни управление. И то тези мерки касаят непосредствено живота и здравето на хората, за да можем да преживеем и тази зима, която ни очаква.

Предлагаме да има замразяване и за цените на газа, както беше постигнато такова за ел. енергията, не само за гражданите, но и това да рефлектира върху бизнеса, тъй като икономиката е основата, върху която могат да се градят социални дейности и всичко останало. Така че в нашата програма са залегнали въпроси за решаване, които касаят всички граждани, като се започне от децата, от работещите, бизнеса, пенсионерите, за да преживеем колкото се може по-леко тази криза.

БСППРОГРАМАТА НА БСП ЗА БЪЛГАРИЯ „ОБЕЩАВАМЕ – ЩЕ ИЗПЪЛНИМ“:

За децата и младите хора ще се борим за:

* Безплатни учебници за всички от 1 до 12 клас
* Безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст
* Нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години
* Еднократна помощ при раждане: първо дете – 500 лв., второ – 1000 лв., трето – 1500 лв., всяко следващо – 200 лв.
* Увеличаване размера на еднократната помощ за майки-студентки от 2880 лв. на 6500 лв.
* Еднократна помощ от 350 лв. за всички деца от I до IV клас в началото на всяка учебна година
* Всички процедури за хора с репродуктивни проблеми – напълно безплатно

За икономиката предлагаме:

* Продължаваме компенсациите на фирмите за цените на тока
* Програма за компенсации за цената на газа
* Осигуряване на евтини и гарантирани доставки на газ, включително от „Газпром“
* Освобождаване от данък за стартиращи компании

За работещите ще осигурим:

* Увеличаване на минималната работна заплата на 850 лв.
* Необлагаем минимум в размер прага на бедност, като първа стъпка към прогресивно подоходно облагане

За земеделците ще работим за:

* Подкрепа на зеленчукопроизводство, овощарство, биоземеделие и животновъдство
* Възстановяване на „Напоителни системи“
* Изграждане на държавни земеделски борси, намаляване веригата на прекупвачите

За пенсионерите гарантираме:

* Преизчисляване на пенсиите
* От 1 октомври средната пенсия става 722 лв., таванът на пенсиите се повишава и ще достигне 3400 лв.
* Увеличение на добавката от Учителския пенсионен фонд от 0,33% до 0,5% от размера на пенсията
* Увеличаване „вдовишките добавки“ на 30% или повече

За уязвимите групи ще се погрижим за:

* Замразяване цените на газ, вода и парно
* Намаляване на 9% на ДДС върху медицинските изделия и лекарствата

За културните дейци планираме:

* 1% от БВП бюджет за култура
* Равнопоставеност при държавното финансиране

За регионите предлагаме:

* Да създадем Национален фонд за сближаване между регионите, насочен към изостаналите региони
* Приоритет върху Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button