Любопитно

Детски хор „Орфей“ празнува 45 г. „С песните на поколенията“

Хасковският Детски хор „Орфей“ ще отпразнува 45 години с голям концерт на 1 октомври от 18:30 часа в театър „Иван Димов“. Диригентът Елена Цветкова повдигна пред Haskovo.info завесата на спектакъла.

– Детски хор „Орфей“ навършва 45 години. Как ще го отбележите?

– С празничен концерт ще отбележим 45-я рожден ден на детски хор „Орфей“. Нарекли сме го „С песните на поколенията“, защото програмата включва песни от почти всички десетилетия на състава, изпълнявани от различни поколения хористи. Това изискваше дълга и много сериозна подготовка, но ние започнахме още преди година и смятам, че финалът ще бъде успешен. В творческите състави годината започва през септември, така че ние репетираме за този концерт от септември 2021 година.

Песните, които ще изпълним, са написани от едни от най-големите български копозитори – проф. Александър Текелиев, Тодор Попов, Петър Льондев, Виктор Чучков и др. Заглавията ще ги премълча, за да е по-голяма изненадата за ветераните, които ще дойдат в залата. Разбира се ще прозвучат и творби от чужди автори – Палестрина, Алберти, Росини, Дюк Елингтън. Ще има наистина за всекиго по нещо.

– Кои са участниците в концерта? С чия помощ се осъществява?

– В концерта ще вземат участие всички формации на „Орфей“ – подготвителна, концертна и разбира се – камерна формация „Орфей+“.

ХорКонцертът се осъществява с подкрепата на Национален фонд култура. Нашият проект „С песните на поколенията“ бе одобрен за финансиране по Програма за възстановяване и развитие на организациите в сферата на любителското творчество. С голяма радост споделям този факт, защото без подкрепата на фонда, щеше да бъде много трудно да осъществим концерта в цялост. Голяма подкрепа разбира се имаме от Младежки център – от директора, до последния служител на предприятието, за което много им благодаря. И тази подкрепа е съвсем естествена, детски хор „Орфей“ е един от творческите състави на Центъра.

С болка ще спомена факта, че нашата годишнина е единствената, която не бе подкрепена от община Хасково. Кандидатствахме два пъти, в двете сесии на програма „Културни инициативи“ и не получихме финансиране. Недоумявам защо? Може би не сме достатъчно значими или комисията не е видяла достатъчна полза за обществеността от проекта ни? Обаче е обидно. Ние непрекъснато се представяме и прославяме Хасково в страната и чужбина. Това не е хорът на Елена Цветкова или на родителите. Това е хорът на Хасково.

– Ръководеният от Вас състав е една от културните емблеми на града. Нека направим равносметка на досегашната творческа дейност на „Орфей“ – колко концерта, колко хористи, колко награди има в портфолиото на състава?

– 45 години са достатъчно дълъг период, за да се докаже жизнеността и важността на един творчески състав. За това време през хора са преминали над 1700 деца и много от тях ще бъдат с нас в театъра на 1 октомври. Като се има предвид, че хоровото пеене не е много популярно сред подрастващите, това е сериозна цифра. Многобройни са и концертите – над 500, което прави по 10 – 12 концерта на година. С такъв интензитет могат да се похвалят професионалните състави. Имаше години, в които ние изнасяхме повече изяви от професионалните оркестри в града.

Ако направим карта на страните, в които орфейци са пели, то трябва да включим почти цяла Европа и дори малко от Азия. Това са Полша, Чехия, Русия, Украйна, Унгария, Турция, Румъния, Гърция, Хърватска, Испания, Австрия, Италия, Дания, Белгия, Германия, Франция, Латвия. А сега, чрез модерните технологии стигнахме дори до Китай.

ХорНаградите също са много, от наши и международни конкурси – Пловдив, София, Варна, Кантонигрос, Превеза, Виена, Нант, Бидгошч, Даугавпилс. Ние бяхме първият български хор, включил се в световния хоров фестивал на мира в Австрия и получихме званието „Ангел на мира“. Ние бяхме единственият български хор, поканен да участва в проекта на китайска младежка федерация по време на пандемията през 2020. Накратко „Орфей“ е синоним на „ПЪРВО“! И съм горда, че продължаваме това и днес. Ние си имаме наш, орфейски поздрав – „И преди, и сега, хор „Орфей“ е на върха!“

– Отдавна хор „Орфей“ се е превърнал в институция в Хасково. Колко деца пеят днес, има ли интерес към формацията? Как поддържате желанието и привличате вниманието на хасковлийчетата?

– Благодаря за високата оценка. Аз поех състава от маестро Боян Боев и за мен е въпрос на лична отговорност пред паметта му да съхраня и подсигуря бъдещето на състава. С гордост мога да заявя, че след един критичен период на намаляване преди десет години, сега броят на певците се е увеличил 4 пъти. От 2019 година ходим на безплатен летен лагер на морето, където правим основната подготовка за годината. Това е много полезно както за творческата работа, така и за изграждане на колектива.

Друго, което ги привлича са турнетата ни. Съвсем скоро ние се завърнахме от участие в IV национален фестивал на детските и младежки хорове във Варна и там получихме поздравления за представянето си от всички колеги – диригенти. „Орфей“ се включи и в двете издания на инициативата „Детският хор на България“, където пяхме рамо до рамо с едни от най- утвърдените детски формации у нас. Това е голям шанс и стимул за развитие.

ХорТази година се включихме и в международен проект „България и Норвегия пеят“, който ни даде възможност да се запознаем с особеностите на норвежката хорова школа и да създадем нови приятелства с диригенти и хорове от Осло. Всичко това ни дава надежда, че хоровото изкуство у нас се съживява след периода на онлайн репетициите и липсата на концерти. Певците получават увереност на децата, че правят нещо стойностно и значимо. Те сами вече канят и убеждават приятелите си, че да пееш в хор е интересно. И резултатите не закъсняват – вече имаме насрочено прослушване за новия сезон, стартираме на 3 октомври.

– А какво предстои до края на 2022 за певците?

– Предстоят интересни участия. Само след седмица почивка започва подготовката на камерна формация на състава за участие в Международен хоров коледен фестивал в Малта. Там ще направим световна премиера на песните, създадени за нашия коледен фестивал и ще пеем с хорове от Латвия, Естония и Малта. След завръщането ни ще се включим и в VII-я национален фестивал на коледната и новогодишна песен, на който сме домакини. А вече имаме планирани участия и за 2023 г. – в Търговище и Варна. Така, че казвам „Честит рожден ден, орфейци! И смело напред, ние сме на верния път! На многая лета!“.

Една от културните емблеми на града ни е създаден точно на 1 октомври 1977 година от маестро Боян Боев, диригента Таня Манолова и пианиста Сийка Стефанова. Само две години след основаването му хор „Орфей” печели званието „Представителен”, което е най–високото отличие за самодеен творчески колектив в България. И следващите успехи защитават престижната титла. Орфейци са лауреати на фестивали и конкурси в страната и чужбина от 1979 до днес: Варна, Превеза, Москва, Кантонигрос, Кьолн, Бидгошч, Пловдив, Панагюрище, София, Несебър, Лорет де мар, Виена, Даугавпилс и Пекин.

Хор

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button