Хасково

Кметът: Ще приспадаме надплатените суми за такса смет от следващи задължения

Надплатените суми за такса смет за 2020 година, която беше обявена за незаконна от Върховния административен съд, да бъдат приспадани от бъдещи задължения. Такова предложение ще внесе в Общинския съвет кметът на Хасково Станислав Дечев, обяви той на пресконференция днес.

Със свое решение ВАС потвърди отмяната на решението на местния парламент за увеличаване на такса смет за 2020 година с 0,5 промила за физически лица и 1 промил за юридически лица. Това не се отнася за жителите на Кенана, Куба и Туристическа хижа, уточни Дечев. Той припомни, че увеличението на таксата беше мотивирано с по-високите отчисления, които общините внасят по сметка на РИОСВ.

По закон общинският съвет трябва да вземе решение в 3-месечен срок как да процедира със сумите, които вече са платени. Най-добрият вариант е този, защото иначе всеки ще трябва да подава заявления, което ще затрудни гражданите, а някои дори могат и да не разберат, коментираха от общината.

Шефът на общинската данъчна дирекция Димитър Иванов даде пример, че собствениците на апартаменти над 120 квадрата с гараж във Втора зона около центъра ще получат обратно между 20 – 30 лв. Тези с жилища над 70 квадрата в кварталите „Орфей“ и „Бадема“ – около 11 лв., а тези с апартаменти от 50 кв. м. между 5 и 8 лв. По неговите думи сумите при фирмите също не били големи. Яснота ще има след няколко дни, до когато се очаква от Информационно обслужване да обхванат цялата база данни на общината.

Според Станислав Дечев няма да се отвори дупка в бюджета, защото надвнесените пари за такса смет били налични по сметката за отчисленията в РИОСВ – Хасково и щели да се вземат от там. Очаква се докладната с предложението на кмета да бъде внесена за разглеждане в общинския съвет до края на годината.

Председателят на Общинския съвет Таня Захариева коментира, че план-сметките на други общини също са атакувани в съда. Тя посочи, че тази на община Хасково за 2021 г. е във ВАС, като все още няма решение, а за 2022 г. е в Хасковския административен съд. Междувременно днес ХАС отново отложи делото заради неявяване по здравословни причини на един от жалбоподателите. Следващото съдебно заседание ще е на 7 декември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Roki
Roki
05.10.2022 16:02 16:02

Ха бакалъм…..

Back to top button