Хасково

Искат доказателства от турските власти за екстрадицията на полковника

Хасковският окръжен съд отложи делото за екстрадицията на 63-годишния турски гражданин Мустафа Гьокташ.

Haskovo.info припомня, че бившият полковник и адвокат е издирван от турските власти за убийството на писателя и университетски преподавател доц. Неджип Хаблемитоглу на 18 декември 2002 г. в Чанкая, област Анкара. Максималното наказание за престъплението е доживотен затвор.

Мъжът влезе незаконно в България през „зелена граница“ в края на август. Властите му наложиха парична гаранция от 300 лв. Той е подал документи до българските власти за предоставяне на убежище по политически причини, както и за статут на бежанец.

На 1 септември обаче беше задържан в Свиленград при рутинна проверка от полицейски патрул, докато шофирал автомобил, тъй като се оказало, че предишният ден е обявен за издирване с червена бюлетина от Турция, която иска ареста му в условията на неотложност.

След като е изслушал страните съдът е преценил, че трябва да бъдат изискани и представени доказателства от властите в Турция, които обосновават искането за екстрадиция. Следва да бъдат представени и гаранции за спазване на принципа за невиновност и съблюдаване на основни права на издирвания, ако бъде привлечен като обвиняем в наказателното производство, допълват от ХОС. Съдът отложи делото за 25 ноември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button